Maradékmentő receptek húsvét után - a sonka és a tojás is új életet kaphat

ne pazarolj! maradékmentés tojás húsvét sonka
Sonka, tojás, torma – ezek a húsvéti asztal elengedhetetlen ételei. S bár ilyenkor dugig esszük magunkat velük, a legtöbb háztartásban, még akkor is marad egy kis ünnepi ínyencség, ha napokon át sonkát ettünk sonkával. Mit csináljunk a maradékkal? Mutatjuk!

Sonkás tészta

Készíthetünk belőle például nagyon finom sonkás tésztát. Ehhez nem kell más, mint ledarálni a húst, megfőzni egy nagy adag tésztát, a kettőt összekeverni, s hogy ne legyen száraz, egy doboz tejföllel fellazítani. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, simítsuk egy kivajazott jénaiba, szórjuk meg reszelt sajttal és mehet is a sütőbe, míg a teteje aranybarnává nem válik.

Pirog

Egy fokkal nehezebb, ha pirogot készítünk a sonkából. Itt is daráljuk le a húst, majd gyúrjunk be egy pirogtésztát, amely lehet élesztős, de akár sütőporos változat is. A tésztából szaggassunk kisebb vagy nagyobb köröket – attól függően, mekkora tésztabatyukat szeretnénk - és kanalazzunk az egyik felére darált sonkát. Akár apróra vágott és megpirított hagymát is rakhatunk rá. A köralakú tésztalapokat hajtsuk félbe, jól csipkedjük össze a szélüket, hogy a töltelék ki ne jöjjön, majd kenjük le tojással a pirogokat és 180 fokos sütőben süssük őket nagyjából 20 percig.
Egy másik változat, ha kifőzzük őket forró vízben. Ez egyrészt betétnek is kiváló például egy céklaleveshez, de akár a leszűrt tésztákat kipirított szalonna zsírján is átforgathatjuk, amíg ropogósra nem sülnek, majd sajttal, tejföllel kínálhatjuk ebédre vagy vacsorára.

Pirog
Forrás: Mindmegette


 

Melegszendvicskrém

Ha pedig tényleg nem szeretnénk nagyon pepecselni a megmaradt sonkával, akkor készítsünk belőle megelgszendvicskrémet. A ledarált húshoz adjunk tejfölt, fokhagymát, sót, borsot és máris kész a kence, amelyet csak feldobunk néhány szelet kenyérre, megszórjuk sajttal, betoljuk a sütőbe és már ehetjük is.

Tomatoes,And,Cheese,Warm,Sandwiches, melegszendvics
A maradék sonkából melegszendvicskrémet is készíthetünk
Forrás: Shutterstock

Mi legyen a tojásokkal?

Ha pedig véletlenül a főtt tojásokból maradt néhány, csináljunk belőlük kaszinótojást, majonézes tojássalátát, tojáskrémet, de felhasználhatjuk őket egy jó Stefánia-szelethez vagy rakott krumplihoz is. Egyre vigyázzunk, mégpedig arra, hogy a tojás nagyon romlandó, így bánjunk óvatosan vele. A legjobb, ha csak azokat használjuk fel, amelyeket a hűtőben tároltuk, az asztali díszként szolgáló daraboktól pedig – ha nem fogytak el azonnal – inkább váljunk meg.

További maradékmentő tippekért kattints a Mindmegette oldalára. 

A tepsis krumpli receptjét pedig itt nézheted meg. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.