Fejsérülések és rejtelmes következményeik

agy különleges betegségek fejlövés érdekesség fej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Agyunkról a folyamatos kutatások ellenére sem tudunk mindent, sőt. Egyre meglepőbb dolgok derülnek ki a működéséről, de különböző sérülésekre is nagyon furcsán reagálhat. Különleges eseteket mutatunk be.

Kay Delaney-nek húsz év esett ki az életéből, de cserébe tökéletesen beszél franciául

Az ötvenéves brit asszony, aki mellesleg kétgyermekes anya is, egy munkahelyi baleset miatt speciális memóriazavarral küzd: az utóbbi húsz évből egyszerűen nem emlékszik semmire. Így még mindig azt hiszi, hogy a kilencvenes években élünk, és saját magát, illetve felnőtt gyerekeit is csak nagy nehezen ismeri fel. A baleset még 2011 nyarán történt. Egy nap a képzett ápolónőként dolgozó Kay elcsúszott a vizes padlón, és beverte a fejét. Ezután kórházban kezelték, de a sérülés miatt retrográd amnéziája alakult ki, és rövidtávú memóriakiesései is vannak. Az eset Kay szemszögéből viszont úgy néz ki, hogy a balesetet megelőző napon betakargatja két- és hatéves gyermekeit, elalszik, majd felébred, és hirtelen húsz évvel később van. Nem emlékszik arra, ahogy felnőttek a gyermekei, és leírhatatlan fájdalmat érez emiatt. De barátait sem ismeri fel, kivéve azokat, akiket több mint húsz éve ismer. A rövidtávú memóriazavarok miatt pedig szinte állandó felügyeletre szorul, hiszen nem tudni, elzárta-e a gázt vagy a vizet maga után. Sőt, még egy teát sem tud gond nélkül megfőzni, mivel nem emlékszik arra, hogy elkezdte-e forralni a vizet. De az idegesítő tünetek mellett egy érdekes is akad: az asszony gyakran felébred éjszaka az ágyában, felül, és Edith Piaf-dalszövegeket szaval tökéletes francia kiejtéssel úgy, hogy a baleset előtt egyáltalán nem beszélte a nyelvet.

Northfoto
Northfoto

Kay Delaney

Tammy Sexton teát főzött a rendőrnek - fejbe lőve

A 47 éves Tammy Sexton nem volt valami jó viszonyban a férjével - aki egyébként családon belüli erőszak miatt épp a próbaidejét töltötte -, mert az egy vita hevében egyszerűen fejbe lőtte, majd magával is végzett. Az esetet egy rokon látta, aki épp a szomszédba sietett át látva a vitatkozó házaspárt, hogy értesítse a rendőrséget. Mire a járőr kiérkezett, a férfi a szobában fejbe lőtte feleségét, majd kiment a kertbe és magával is végzett. Tammy azonban nemcsak túlélte a lövést, hanem fejére rongyot szorítva állva fogadta a kiérkező járőrt, és bár zavarosan beszélt, főzött magának egy teát és a rendőrt is megkínálta vele. A nőt helikopter szállította kórházba a frissítő tea után, ahol kiderült, hogy a lövedék a homlokán át ment be, és az egész fejét átszelve a tarkóján távozott úgy, hogy közben egy létfontosságú eret vagy agyi területet sem érintett. Tammy így, bár esetét az orvosok nagyon szerencsés és ritka véletlennek tartják, hamarosan teljesen felépül a brutális lövésből, és már csak azzal a tudattal kell megbirkóznia, hogy a férje meg akarta ölni.

Thinkstock
Thinkstock

Már egy kisebb fejsérülés is végzetes lehet

Bizonyára a szerencse is közrejátszott abban, hogy az asszony túlélte a lövést, de ehhez arra volt szükség, hogy a golyó csupán az agy kevésbé fontos területeit érintse - merthogy ilyen területek is vannak, bár nem túl sok. Az emberi agy igen rejtelmes, és a legnagyobb megoldatlan talányok mind e szervünkkel kapcsolatosak. Azt már tudjuk, hogy a neuronok, azaz az idegsejtek csupán agyi sejtjeink tíz százalékát teszik ki, a többi úgynevezett gliasejt, melyekről korábban azt gondolták, hogy csupán az idegsejteket kötik össze. Azóta kiderült, hogy a gliasejtek fontos szerepet játszanak egyes immunválaszok kialakításában, illetve a szinapszisok fejlődésénél és működésénél is. Azt a korábbi tényt, hogy új idegi kötődések egy idő után már nem fejlődnek az agyban, szintén megcáfolták azóta, így nem tudni, hogy a kutatások milyen további csodálatos agyi képességeket fedeznek majd fel. Az agyat érintő sérülések azonban továbbra is nagyon veszélyesek, még ha ártalmatlannak tűnő balesetről van is szó. Így történt ez az amerikai színésznővel, Natasha Richardsonnal is, aki egy sípályán elszenvedett kisebb baleset után saját lábán ment haza, de két nappal később belehalt az agyát ért sérülésbe. Egy baleset után tehát nemcsak az agyrázkódás tüneteit érdemes keresni az áldozaton, hiszen egy nem szédülő, vagy hányó beteg is szenvedhetett később halált okozó sérülést, melyet az azonnali kivizsgálás és kezelés még helyrehozhat. Amennyiben a nyakat is érintette az ütés, vagy magasról esett le a sérült, akkor a nyakcsigolyák és a gerincvelő épségének érdekében ne segítsük fel és vigyük kórházba a karunkban, hanem azonnal hívjunk mentőt.

Király Linda nem akar piszkafa lennihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121026-kiraly-linda-pajzsmirigy-betegsege-miatt-keptelen-fogyni.htmlElőször beszélt betegségéről a modellhttp://www.life.hu/gyogyulj/20121025-rachel-hunter-komoly-beetgsegben-szenvedett-a-legutobbi-szakitasa-utan.htmlTermészetes gyógymódok őszre-télrehttp://www.life.hu/gyogyulj/20121024-nem-muszaj-antibiotikum-termeszetes-gyogymodok-az-osziteli-idoszakra.html90 éves testben él a 46 éves családapahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121025-gyomirtoval-gyogyulhat-a-90-eves-testu-csaladapa.html21 millió forintért Ken babává műttette magát egy férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121024-90-plasztikai-muteten-esett-at-ken-baba-hasonmasa.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.