Tyra Banks hajhullás stressz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tyra Banks élete minden, csak nem unalmas. A szupermodellből menő üzletasszonnyá vált híresség nemrég a bestselleríró címet is hozzáadhatta tevékenységi köreinek folyamatosan bővülő listájához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tyra Banks

A könyvírás és a több millió dolláros szépségipari, divat- és szórakoztató birodalom működtetése azonban egy meglepő területen követelt áldozatot - a fejbőrén. Banks a Wall Street Journal folyóiratnak adott interjújában nemrég bevallotta, hogy a stressz miatt hullani kezdett a haja. A stresszt az okozta az elmúlt öt évben, hogy egyensúlyt találjon nemrég kiadott könyve, a Modelland írása és egyéb szakmai elfoglaltságai között.

Könnyű átérezni a fájdalmát, bár valószínűleg nem okozott volna gondot számára egy szellemíró megfizetése, aki megírta volna helyette a kötetet. Akárhogyan is, a hajhullás - legyen az átmeneti vagy állandó - nehéz helyzet, még a legszebb és leggazdagabb emberek számára is.

Orr Barak philadelphiai bőrgyógyász szakorvos szerint egy könyv megírása valóban lehet olyan stressztényező, ami hajhullást (alopéciát) válthat ki. Ilyen esetekben azonban az orvosoknak a pajzsmirigy rendellenességeit illetve a vashiányt is ki kell zárniuk, bár ezek ritkán okoznak ilyen állapotot. Az ok általában olyan érzelmi stressztényező, mint amiről Tyra is beszámolt. Barak úgy véli, hogy Banks esetében telogén effluvium, vagyis diffúz hajhullás következett be, amit valamilyen stresszhelyzet vagy sokk vált ki.

Thinkstock
Thinkstock

Miért hullik ki a hajunk a stressztől?

A hajciklus során a haj az idő 80-90 százalékában az anagén, vagyis növekedési fázisban van, 10-20 százalékában pedig a nyugalmi, telogén szakaszban. A stressz hatást gyakorol a szőrtüszőkre, amitől megváltozik a hajciklus. A növekedési fázis 60 százalékra csökken, a nyugalmi szakasz pedig 40 százalékra nő. E változás következtében több haj hullik ki. Az átlagon felüli hajhullás azonban szerencsére többnyire átmeneti, és a haj idővel visszaáll a normális, 80-90 százalékos növekedési arányra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.