Amikor azt hiszed, a szemed előtt hal meg a gyerek

láz lázgörcs epilepszia életveszély roham teendő kisgyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy évvel ezelőtt történt, hogy egy négyéves kislány görcsös tünetei ijesztettek olyannyira nagymamájára, hogy a fuldokló, oxigénhiánnyal küzdő unokája légútját fakanállal szerette volna szabaddá tenni. A kislány nem élte túl a beavatkozást. Mivel egy évvel ezelőtt rengetegen olvastátok, ezért újra felelevenítjük, mi is a teendő lázgörcs esetén.

A kislány halálával kapcsolatban a híradásokban lázgörcs, illetve epilepsziás görcs is szerepel. Egyetlen hivatalos fórum sem erősítette meg, hogy mi volt a roham igazi oka, mindenesetre akár az egyik, akár a másik áll a tragikus eset hátterében, hasonló módon kellett volna eljárni, hogy ne végződjön halállal a szerencsétlen eset.

Lázgörcsös állapot jellemzően a 4 év alatti gyerekeknél alakul ki, és mire elérik a kritikus kor végét, körülbelül 3-5 százalékuk produkál egyszer lázgörcsöt. A görcsös roham minden esetben magától a láztól alakul ki, és nincs köze az adott fertőzéshez, vagyis nem a torokgyulladás vagy az influenza okozza a tüneteket, hanem maga a láz. Előfordulhat hasonló tüneteket produkáló görcsös roham is, de éppen azért, mert valószínűleg nem kíséri láz, jól elkülöníthető a rémisztő, de tulajdonképpen "kézben tartható" lázgörcsös állapottól.

Thinkstock

Miért alakul ki a lázgörcs?

A valódi ok nem ismert, egyes gyerekek hajlamosabbak lázgörcsre, tehát valószínűleg alkat kérdése a görcs megjelenése. Az esetek megfigyelése során kiderült, hogy a lázgörcsöt produkáló gyerekek családjában jellemzően akadt már hasonló probléma. Az esetek harmadában egy éven belül megismétlődhet a lázgörcs.

Félelmetes tünetek

Tény, hogy aki találkozott már lázgörcstől szenvedő, fuldoklónak tűnő gyermekkel, az sosem felejti el a látványt. A szülők az első alkalommal biztosra veszik, hogy a kicsi a szemük előtt fog meghalni. Jellemzően pánikba esnek, kapkodnak, hiszen valóban rémületes, ahogy a kicsi teste megmerevedik, arcizmai, az állkapcsa megfeszül, szeme egy pontra szegeződik, és nem lélegzik. Ám az igazság az, hogy a gyerekek oxigénküszöbe magasabb, mint a felnőtteké. Vegyük biztosra, hogy a görcs alatt nem fog megfulladni.

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

A légzés akkor ad okot aggodalomra, ha a görcs közben hátracsúszik a garatra a gyerek nyelve, ha lenyeli a nyelvét. A szülőnek ezt kell megakadályoznia! És erre a legalkalmasabb, ha oldalra fekteti a gyereket. Ez nem biztos, hogy azonnal sikerülni fog, hiszen ha nem tónusos a görcs (merev, kifeszített állapot), hanem vad rángások is kísérik az állapotot, akkor nehezebb ebben a helyzetben megtartani a kicsit.

A szabad légút biztosítása mellett - amely csak ennyi lehet, a stabil oldalfekvés - tilos a kicsi szájába bármit bedugni. Gyógyszert sem. A kezével se segítsen a szülő, mert nem tud, a feszes állkapocs miatt reménytelen az ilyen jellegű próbálkozás!

Amit tehet a felnőtt, az a görcsök okozta sérülések megakadályozása: tegye puha felületre a gyereket, és ne engedje, hogy éles bútorokba ütközzön a fej vagy a végtagok, illetve ne akarja a görcsbe feszülő végtagokat kisimítani. Ne feküdjön rá a gyerekre, ne fogja le durván, mert sérüléseket okozhat a kicsinek.

Meddig tart a görcsös állapot?

A görcs általában 3-4 perc alatt magától megszűnik, de sokkal jellemzőbb, hogy nem tart fél-egy percnél tovább.
Amennyiben a szülő egyedül van otthon, szinte esélye sincs mentőt hívni, de amint lezajlott a roham, azonnal hívja a mentőket, akkor is, ha már volt hasonló esemény a kicsi életében, és úgy véli, ez sem súlyosabb az előzőnél. Nem lehet tudni, hogy nem ismétlődik-e meg akár már néhány percen belül a dolog, ahogy azt sem lehet biztosra venni, hogy valóban "csak" lázgörcsről volt szó, hiszen a lázgörcs és az epilepsziás görcsök tünetei nagyon hasonlóak.

Thinkstock

Általában elmondható, hogy a lázgörcs se mentális, se neurológiai károsodást nem okoz, ám a szülőkben felmerül a kérdés, hogy a lázgörcs "nem hoz-e elő" epilepsziát, illetve vajon nem tekinthető-e a lázgörcs az epilepszia előjelének.

Lázgörcs vagy epilepsziás roham?

Egybemosni semmiképp nem szabad a kettőt, de az tény, hogy már az egyszerű (rövid ideig tartó, nem ismétlődő) lázgörcs esetén is az epilepszia kialakulásának kockázata 3-4 százalék, ismétlődő, komplikált lázgörcs esetén pedig a kockázat 17 százalékra ugrik.

Lázgörcs egy mentőápoló szemével

Péter, 42 éves, aki ma már az egészségügyben dolgozik (mentőápoló), magánemberként, évekkel ezelőtt, a saját kisfián keresztül találkozott először a lázgörccsel:

"Akkor még semmi közöm nem volt az egészségügyhöz, és bár nem voltam akkor sem 'pánikolós' ember, azért szívszorító és riasztó volt a látvány, ahogy a kisfiam elveszítette a kapcsolatot a külvilággal, ahogy nem lélegzett, és vad görcsökben vonaglott a kicsi teste. Én azért tudtam akkor is, mi a teendő, és a görcs sem volt akkor, első alkalommal annyira hosszú, de értem, miért és mennyire megijedhetnek a szülők.

Szakemberként viszont azt is látom, hogy a lázgörcs sok esetben kontrollálatlan helyzetben fordul elő. Olyankor, amikor a láz mellett nagyon beöltöztetik a kicsit, vagy nincs folyamatos lázellenőrzés. Persze ez sem igaz minden esetre, mert a pici babák hőszabályozása fejletlen, amilyen gyorsan kihűlnek, olyan gyorsan szökik az égig a lázuk.

Mindenestre fontos prevenciós tanács, hogy próbáljuk megakadályozni a nagyon magas láz kialakulását. Tanuljuk meg, milyen a helyes hűtőfürdetés, és legyen otthon lázkúp akkor is, ha már elég nagy a gyerek ahhoz, hogy lázcsillapító szirupot vagy tablettát vegyen be. Lázgörcs közben ugyanis esélytelen gyógyszert beadni, és utána is szerencsésebb, ha kúppal, hűtőfürdővel csillapítjuk a lázat, amíg a mentők megérkeznek. És ami ugyanilyen fontos, egy pillanatra se maradjon magára a lázgörcsben szenvedő kicsi!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.