Christy Turlington: "Belehaltam volna a szülésbe, ha nem lennék gazdag modell"

topmodell szülés vérzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Christy Turlington szupermodellnek természetes szülése volt, még fájdalomcsillapítót sem kellett kérnie, minden a terv szerint haladt - legalábbis ő így gondolta. Valójában azonban egy olyan életveszélyes szövődmény jelentkezett nála, amely minden huszadik nőt érint szülés közben.

A híres topmodell puha párnának dőlve, újszülött gyermeke szoptatása közben színész férjével, Edward Burnsszel az oldalán örömteli hangulatban beszélt első gyermeke, Grace születéséről.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A szülés után Christy hasában a méhlepény a méhfalba ágyazódott, amitől erőteljes vérzés alakult ki, és ez a hét évvel ezelőtti eset, amely könnyen tragédiába is torkollhatott volna, teljesen megváltoztatta a modell további életét. A gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően túlélte a tragédiát, de sok nő nem ilyen szerencsés. Világszerte körülbelül ezer nő hal meg naponta a szülés utáni vérzés, vagyis posztpartum hemorrágia (PPH) következtében.

Christy, miután rádöbbent, milyen szerencsés volt, hogy nem került bele az anyai halálozási statisztikákba, emberbaráti kampányt indított a lehető legjobb ellátás biztosítása érdekében a szegény országokban élő terhes nők számára, akik nem részesülhetnek olyan magas színvonalú ellátásban, amelyben ő részesült.

Christy úgy emlékezik vissza első gyermeke születésére, hogy eleinte minden tökéletesen, terv szerint zajlott. A terhesség szerencsésen és problémamentesen folyt le, a baba 2003. október 8-ra volt kiírva, de végül csak a 42. héten indultak meg a fájásai. Férjével együtt tíz órát várt arra, hogy elfolyjon a magzatvíz, majd két órával később az otthonukhoz közeli New York-i szülészeti klinikán komplikációk nélkül szülte meg a gyermekét. "Grace tökéletesen egészséges baba volt, minden olyan jól sikerült, hogy azt gondoltam, akárhányszor kész lennék újra végigcsinálni. A személyzet rendszeresen ellenőrzött bennünket, de csak 45 perc múlva kezdett aggódni a szülésznő, amikor a méhlepény nem lökődött ki" - mesélte a népszerű modell.

Miért következik be a szülés utáni vérzés?

A szülés utáni vérzések 80 százalékát az okozza, hogy a placenta egy része vagy egésze nem lökődik ki a szülést követően. Normál esetben ez a szülés után 20 percen belül bekövetkezik, és természetes úton, a szülőcsatornán keresztül távozik, a méh összehúzódik, és elzárja a vérereket. Néhány esetben azonban nem válik le, ezért a méh nem tud rendesen összehúzódni, és a belső vérerek tovább véreznek. Szülés utáni vérzésről akkor beszélünk, ha az édesanya fél liternél több vért veszít. Az elsődleges kezelés a méhlepény manuális eltávolítása, amit a méh összehúzódását serkentő masszázs követ. Vérátömlesztésre és gyógyszeres kezelésre is gyakran szükség van.

www.everymothercounts.org
www.everymothercounts.org

A biztonságos szülés népszerűsítése érdekében Christy dokumentumfilmet készített No Woman, No Cry címmel. Legfőbb célja az, hogy felhívja a figyelmet, az anyai halálozások 90 százaléka megelőzhető. Az anyai egészség élharcosaként a szupermodell aktív szerepet játszik az Every Mother Counts (Minden anya számít) kampányban is, amely szintén a szülés során bekövetkező felesleges halálesetek ellen küzd. Mára megértette, milyen kiváltságos helyzetben van az átlagemberekhez képest, ezért óriási lelkesedéssel - és hálával - tevékenykedik tovább az egészségügyi jótékonysági munkában.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





"Abortusz? Ahhoz már túl késő" - Gyereklányok szülőágyonhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101123-abortusz-ahhoz-mar-tul-keso-kamaszlanyok-szuloagyon.htmlKísérleti nyúlnak használták a nyolcas ikreket szülő nőthttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101123-kiserleti-nyulnak-hasznaltak-a-nyolcas-ikreket-szulo-not.htmlNem vitték haza a kilenc hónapos Jancsikát a szívműtét után a szüleihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101119-nem-vittek-haza-a-kilenc-honapos-jancsikat-a-szivmutet-utan.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.