Kitálal a színész! Megalázták a börtönben Stohl András rabtársát

agresszió halál Stohl András börtön rab fegyőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövő héten kerül a boltokba Stohl András könyve, amelyben a Kozma utcai börtönben eltöltött 150 napjáról számol be. A színész ebben a kötetben tárja a világ elé, milyen rettenetes viszonyokat tapasztalt a fegyintézetben, ahol egy rabtársát rasszista őrök megalázták, de Stohlnak tudomása van róla, hogy akadt olyan rab is, akit egy fegyőr halálra vert, ám az ügy sosem került napvilágra - tudta meg a Blikk.

Stohl - akinek egyik rajongója átvállalta volna büntetését is - állítja, egykori rabtársai biztatták, hogy tegye közkinccsé a börtönsztorikat, ígérték neki: ha kell, szabadulásuk után tanúskodnak is mellette, ha valaki beperelné a leírtak miatt. Talán megteszi ezt rabtársa, Zoli is, akit egy fegyőr - legalábbis Stohl könyve szerint - hazugságra akart rávenni, hogy fedezze aljas és megalázó tettét, amit egy arab fogvatartottal szemben követett el.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Fotó: Nagy Attila [origo]

Stohl megkedvelte az érzékeny és művelt Ahmedet, akinél öltözőszekrénye átkutatásakor egy SIM kártyatokot találtak. "Egyből mondta, hogy nem az övé, de levitték a zárkába. Este hétkor jelentést kellett írnia arról, hogyan került hozzá a telefon, és hogy kié. ...Pár nap múlva kiderült, hogy az üres SIM kártyatok nem volt elég bizonyíték. Többször 'lerohadtarabozták', majd a saját Koránjából tépették ki vele a lapokat, de ő mosolyogva tűrte. Miután rájöttek, hogy a vamzer, aki feldobta, hazudott, még bocsánatot is kértek tőle. Az egyik nap a kondiban voltunk, amikor belép az az őr, aki megcsinálta (átkutatta) az arabot, és a szemünk láttára kéri meg Zolit, mondja azt, hogy az eljárás alatt nem volt semmi 'rohadtarabozás', és Korán-tépkedés sem. Szegény Zoli csak hebeg-habog. Neki is másfél év kedvezménye van. Halálsápadt, azt kérdi, mit tegyen, ő ott sem volt, mikor az arabot szétszedték" - így szólnak Stohl könyvben leírt tapasztalatai.

Stohl következő története szintén egy fegyőrről szól, de hallomásaira hagyatkozik.

"...több mint tíz éve egy rabot annyira megvertek, hogy leszakadt a lépe, a veséje, megrepedt a mája, és a sérülései­be belehalt. Nem a rabtársai tették. Az akkoriak mind tudták ezt, és azt is, hogy kik vettek részt a - nevezzük nevén - gyilkosságban. ...Felelősségre vonták a tetteseket, közülük egyvalaki börtönbüntetést is kapott, itt mindenki úgy tudja, hogy összesen két évet, amit le is ült Tökölön. ...Történetesen ez az ember ma már újra a börtönben dolgozik őrként. Tehát találkozik azokkal is, akik tudják róla, hogy mit művelt. ...A tűzzel játszanak, akár azért, mert valaki leszarja a következményeit, és bosszút áll, akár azért, mert a rabok azon dühöngnek, hogy velük bármit meg lehet tenni büntetlenül. Szóval szar helyzet. Még egyszer fontosnak tartom elmondani, hogy nem rágalmazni szeretnék, de túl sokan állították, hogy ez megtörtént" - szögezi le Buci.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.