Országos Vízügyi Főigazgatóság Duna BKK áradás rekord Magyarország vízszintemelkedés Csehország Bakondi György vasút fennakadás Németország kitelepítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Katasztrófavédelem szerint rekordvíz várható idén a Dunán. Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe. Kedd este nyolc órától az alsó rakpartok teljes hosszában megállási tilalom lép életbe. Közben Európában is a víz az úr - tudósít az MTI.

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a védekezéshez szükséges összeg rendelkezésre áll, bármilyen probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Győr-Moson-Sopron megye

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. A budapesti városnéző sétahajó kivételével hétfőtől bizonytalan ideig nem közlekednek a fővárosból induló, illetve oda érkező személyszállító kiránduló vízi járművek a Duna magas vízállása miatt.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Budapest

A Római-parton az [origo] tudósítója szerint már pakolnak a büfések, valaki a garázsába viszi a holmijait, valaki pedig a közelbe a barátja teraszára. A Margitszigetet pedig ideiglenes védművel veszik körbe. A közelgő árhullám miatt értékeik időbeni kimentésére hívta fel a Duna mellett lakók figyelmét hétfőn Dunakeszi polgármestere is.

Fennakadásokat okoz a Duna áradása az osztrák vasúton is. A folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el - közölte a Mávinform. A Budapest-Insbuck-Zürich útvonalon járó Wiener Walzer nemzetközi vonat nem jár, a Németországba közlekedő vonatok 100-120 perc késéssel, kerülő úton át haladnak osztrák és német területen. Arra kérik az utasokat, hogy aki teheti, halassza el ausztriai, illetve németországi és svájci utazását.

Forrás: MTI/AP/Patrick Seeger
Forrás: MTI/AP/Patrick Seeger

Németország

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben.

Tovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is részt vesznek.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.