Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát. Vagy nem jelzett időben vagy hamisan riasztott.

A Life.hu már korábban foglalkozott a témával. Melyik készülékre érdemes bízni az életedet? Kattints IDE és kiderül!

Kathi Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: az OKF és a fogyasztóvédelem közös akciója keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott – tudósít az MTI.

Forrás: Life. hu

Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.
Kiemelték: a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az ellenőrök eleve a gyanús termékeket vizsgálták. A nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból. Ne feledd, a hibás készülék az életedbe is kerülhet! Erről ITT írtunk már

A készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak.

Hangsúlyozták továbbá, fontos a fűtőberendezések rendszeres karbantartása és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítása is, valamint az, hogy a kéményseprőket engedjük be a lakásba, hogy elvégezhessék az ellenőrzést.

Fontos az is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek 95 százaléka nem teszi meg.