Elbuktak a szén-monoxid-érzékelők: tízből kilenc készülék hibás

kéményseprő Szén-monoxid-riasztó fűtés szén-monoxid hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát. Vagy nem jelzett időben vagy hamisan riasztott.

A Life.hu már korábban foglalkozott a témával. Melyik készülékre érdemes bízni az életedet? Kattints IDE és kiderül!

Kathi Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: az OKF és a fogyasztóvédelem közös akciója keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott – tudósít az MTI.

Forrás: Life. hu

Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.
Kiemelték: a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az ellenőrök eleve a gyanús termékeket vizsgálták. A nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból. Ne feledd, a hibás készülék az életedbe is kerülhet! Erről ITT írtunk már.

A készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak.

Hangsúlyozták továbbá, fontos a fűtőberendezések rendszeres karbantartása és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítása is, valamint az, hogy a kéményseprőket engedjük be a lakásba, hogy elvégezhessék az ellenőrzést.

Fontos az is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek 95 százaléka nem teszi meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.