Vége a karácsonynak, jön a farsang - Vízkereszt van

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd -
karácsony Vízkereszt szentelés fenyőfa népszokás farsang ünnep Jézus karácsonyfa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 6-a Vízkereszt napja. Ez a karácsonyi ünnepkör utolsó napja és a farsang kezdete. Sokan ilyenkor szedik le a díszeket a karácsonyfáról. Összeszedtük, milyen szokások kapcsolódtak ehhez a naphoz.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak. Általában ilyenkor csupaszítjuk le a karácsonyfákat és tesszük el a díszeket a dobozokba. Az ország karácsonyfáját is bontják már:

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ne dobd ki az utcára a vágott fenyőket!

Több gyűjtőpontra is elviheted a használt karácsonyfádat - ITT megtalálod a teljes listát a helyekről!

A vízkereszt ünnepe három jelentést hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, valamint csodatételét a kánai menyegzőn. Vízkeresztkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. Ennek során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

Vízkereszt az ünnepi keresztelések napja volt, a katolikus egyház tömjént és vizet szentelt, innen az ünnep elnevezése. Az ünnepi népszokások közé tartozott a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya, a bibliai királyokat megszemélyesítő alakoskodók köszöntő felvonulása, dramatikus játéka. Az alakokat gyerekek személyesítették meg.

Szokás volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, mindenféle betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár).

A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedjük le a karácsonyfát – írja az MTI.

Durva! Már a házhoz szállítást is tiltják vasárnaponkénthttp://www.life.hu/news/20150106-vasarnaponkent-mar-a-hazhozszallitast-is-tiltjak-majd-a-boltok-zarva-tartasa-mellett.htmlA boltok vasárnapi zárva tartása után kiderült, a házhoz szállítást is betiltják a webshopoknak és üzleteknek.News--Vége a gyorshajtásnak és a trükközésnek! Jönnek az új, mindent látó traffipaxokhttp://www.life.hu/news/20150105-uj-traffipaxokat-vetnek-be-januarban-amelyek-minden-szabalysertest-trukkozest-gyorshajtast-latnak.htmlA modern, mindent látó sebességmérőket januárban már bevethetik. Most teszteli a készülékeket a rendőrség.NewsSzerdán ismét támad a brutál hideghttp://www.life.hu/news/20150105-ismet-lehules-jon-szerdan-minusz-17-fok-is-lehet-kozben-egyre-tobb-helyen-havazik.htmlIsmét lehűlésre kell számítani a következő napokban. Szerdán lesz a leghidegebb. Előtte még havazást is jósolnak. Győrött például már szakad a hó.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.