Hivatalos bejelentés: véget ért Harry herceg karrierje - Kiderült, embert is ölt már

Forrás: AFP/Kirsty Wigglesworth -
Károly herceg katonaság Diana hercegnő leszerelés Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy évtizedes pályafutásának vetett ma véget Harry herceg, amikor hivatalosan is bejelentette: leszerel, és otthagyja a hadsereget.

A brit uralkodó 30 éves unokája - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki az ötödik a trónutódlási sorban - az udvar bejelentése szerint ezután három hónapra Afrikába utazik, ahol szakértők oldalán önkéntes természetvédelmi és jótékonysági tevékenységet folytat. Ősztől visszatér a hadsereg kötelékébe, de nem katonaként, hanem annak az egységnek az önkénteseként, amely a harctereken tartós sérüléseket szenvedett katonák rehabilitálását segíti.

Harry a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben. Ezután - kitüntetéssel - a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön elsőtiszti és lövészképesítést is megszerezte.

Forrás: AFP/Kirsty Wigglesworth

Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, legutóbb három éve, amikor már az Apache támadó helikopterekkel vett részt harci bevetéseken.
Tavaly azonban nyugalmasabb, irodai beosztásba került. Feladatai közé tartozott például az olyan nagyszabású ünnepi katonai parádék megszervezése és vezénylése, mint a híres Trooping the Colour, vagyis saját nagymamája, az idén 89 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" júniusi születésnapja alkalmából rendezett látványos katonai parádé.
A döntésben része lehetett annak, hogy a brit hadvezetésen belül túl nagynak ítélték a hercegre leselkedő terrorveszélyt.
Harry második afganisztáni szolgálatának idején a brit sajtó olyan értesüléseket közölt bennfentes katonai források információi alapján, hogy a herceg tálib parancsnokok likvidálását célzó bevetéseken vett részt.
Hazatérte után a BBC-nek nyilatkozva Harry ilyen konkrétan nem erősítette meg ezt az értesülést. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy bevetései során ölt-e embert, Harry azt mondta, hogy "igen, ugyanúgy, mint sokan mások".
Első, 2008-2009-ben teljesített afganisztáni szolgálata idején a brit hadvezetés komolyan tartott attól, hogy Harry a tálib lázadók fogságába eshet, ezért akkor nem is hozták nyilvánosságra, hogy a herceg Afganisztánban van.
A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt a herceg frontszolgálatának lejártáig. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal, idő előtt hazarendelték.
Második, két éve befejeződött afganisztáni frontszolgálatát már nem titkolták, abból a megfontolásból, hogy a herceg akkor nem szárazföldi, hanem légi hadműveletekben vett részt, így elvileg nehezebb volt a közelébe kerülni.
A veszélyes afganisztáni küldetésekkel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Újabb testet megszégyenítő kihívás terjed az internetenhttp://www.life.hu/news/20150619-a-kulcscsont-kihivas-ujabb-testet-megszegyenito-orulet-az-interneten.htmlA CollarboneChallenge, vagyis a kulcscsont-kihívás a kínai fiatalok között ütötte fel először a fejét.NewsOrigoBájos képsorok: így örült a kis budapesti hód a szabadságnakhttp://www.life.hu/news/20150619-bajos-kepsorok-igy-orult-franci-a-kis-budapesti-hod-a-szabadsagnak.htmlVisszaengedték a természetbe a korábban Budapesten talált hódot.News--Halálra rémisztette rajongóit Arnold Schwarzeneggerhttp://www.life.hu/news/20150619-halalra-remisztette-rajongoit-arnold-schwarzenegger.htmlTe mit szólnál hozzá, ha kedvenc sztárod viaszbábúja egyszer csak életre kelne?News--Hűha! Homoszexuálissá teszik a molylepkéket a túlszaporodás ellenhttp://www.life.hu/news/20150618-homoszexualissa-teszik-a-molylepkeket.htmlIgazán érdekes látott hír ma napvilágot, mely szerint a molypopuláció visszaszorítása érdekében új kísérletbe kezdett a londoni Természettudományi Múzeum: női feromonok segítségével csábítják homoszexuális kapcsolatra a hím lepkéket.NewsThinkstock100 év után ismét női arckép kerül a bankjegyekrehttp://www.life.hu/news/20150618-100-ev-utan-ismet-noi-arckep-kerul-az-amerikai-bankjegyekre.htmlAz amerikai kincstár döntött: több évtized után először egy hölgy portréja fog szerepelni a 10 dolláros bankjegyeken.News--Patkány vagy csirke volt az a bizonyos gyorséttermi fogás?http://www.life.hu/news/20150618-csirke-helyett-patkanyt-kapott-a-gyorsetteremben.htmlEgy kaliforniai férfi csupán egy kis panírozott csirkemellre vágyott, de ennél sokkal egzotikusabb ételt szolgáltak fel neki az egyik ismert gyorsétteremben, legalábbis ő azt állítja, patkányhúst kapott. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.