A brutális hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hírek szerint hétfőn még melegebb lesz.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a napi középhőmérséklet várhatóan már több helyen is 26 Celsius-fok körül alakulhat. 

Forrás: Thinkstock

Az előrejelzés szerint vasárnap túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-36 fok között alakul, késő estére 22-28 fok közé "hűl le" a levegő.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, a maximuma akár a 7,9-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. 

Halálos hőhullám érkezett Európába
Egy magasnyomású blokk okozta szokatlan felmelegedés miatt az egész kontinensen sorban dőlnek meg a melegrekordok - a részletekért kattints ide!

A meteorológiai szolgálat vasárnap hajnalban kiadott veszélyjelzésében hétfőre már az egész országra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a fokozódó hőség miatt.