Tizennégy megyére és a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett továbbra is csaknem az egész országban lehetnek jelentős csapadékkal járó intenzív esőzések – írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Budapesten, Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyében van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. A legmagasabb hőmérséklet 31-35 fok között lesz, késő estére 22-29 fokig hűl le a levegő. A Dunántúlon, illetve az ország középső és keleti részén élők napközben zivatarra számíthatnak, amelyeket olykor felhőszakadás, jégeső és viharossá fokozódó szél kísérhet.

Vízosztás és útlocsolás a fővárosban
A fővárosban fokozott készenlétet rendeltek el a hőség miatt: folyamatosan locsolják a budapesti közlekedési hálózatot, figyelik az ivókutakat, illetve szerdán és csütörtökön is hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren.

A felhőszakadás veszélye miatt a fővárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat. Az országos tisztifőorvos szerdától hétfő éjfélig ismét hőségriasztást rendelt el.