Tévedésből megöltek tizenkét embert, köztük mexikói turistákat az egyiptomi biztonsági erők tagjai, akik azt hitték, dzsihadistákra lőnek.

A kairói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a vasárnapi incidensben tizenketten vesztették életüket - a mexikói turisták mellett több egyiptomi állampolgár -, és tízen megsebesültek, őket kórházba szállították.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az eset el-Vahát régióban, az ország nyugati részén elterülő sivatagban történt. Az egyiptomi rendőrök és katonák azt hitték a mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket szállító négy dzsipről, hogy dzsihadisták ülnek bennük, ezért nyitottak rájuk tüzet. A járművek olyan területen haladtak, ahol turisták már nem járhatnának.

A kairói hatóságok még nem közölték, pontosan hány turista halt meg, a mexikói külügyminisztérium egyelőre kettőről tud. A sebesültek közül öt biztosan mexikói, állapotuk stabil.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök a Twitter közösségi portálra írt bejegyzésében elítélte a támadást, tragikus incidensnek nevezte azt, és a történtek teljes körű kivizsgálását követelte. 

Egyiptom nyugati, sivatagos vidéke közkedvelt úti célja az országba látogató turistáknak, ugyanakkor az iszlamisták hátországa is. A régióban húzzák meg magukat többek közt az Iszlám Állam tagjai is, akik nemrég lefejeztek egy francia cégnek dolgozó horvát férfit. Az Iszlám Állam több támadást is végrehajtott a biztonsági erők ellen Egyiptomban.