Rohan az idő - Ma mobilozunk 25 éve

Forrás: Telekom -
mobiltelefon hívás Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Huszonöt éve ezen a napon indították az első mobilhívást Magyaroszágon. A kereskedelmi miniszter az Egyesült Államok alelnökét hívta fel. Ezzel pedig elstartol az első kereskedelmi mobilhálózat hazánkban. 

Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter1990. október 15-én elindította az első mobilhívást Magyarországon.

Az első mobilkészülék hazánkban Forrás: Telekom

A mobiltelefonálás 25 éve nem volt olcsó, mégis sokan rákaptak már a kezdetekben. Annak ellenére, hogy 75 ezer forint volt a belépési díj - és ez még nem tartalmazta a készülékek 75-115 ezer forintos árát - az indulás után három héttel már 15 ezer ember használta a szolgáltatást. Az induláskor még nem is lehetett túl sok helyről telefonálni: mindössze 3 bázisállomás szolgálta az ügyfeleket. 1993 végére érték el, hogy teljes Magyarországot lefedjék mobilhálózattal. A készülékek 2-3 kilósak voltak.

A mobiltechnológia fejlődéséről részletesen az Origón olvashatsz.

Az első SMS-re 1995-ig kellett várni, addig csak cseveghettünk az analóg hálózaton.
A 160 karakteres üzengetés is hamar a magyarok kedvence lett, a Modemidő című, korabeli netes újság 1998 novemberi számában már arról számolt be, hogy a diákok SMS-ben puskáznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.