Először szavazhatnak a nők Szaúd-Arábiában

Forrás: AFP/Fayez Nureldine -
nők szavazás Szaúd-Arábia szavazati jog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Történelmi esemény: a szaúdi királyság történetében először a mai napon szavazatnak a nők, akik immár a választásokon is indulhatnak.

Az idén elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a szavazásokon - írja az MTI. Az intézkedés bevezetésekor az "erkölcsi romlás" veszélyére figyelmeztettek a helyi vallástudósok, a néhai uralkodó azonban több mint két éve újabb, a női emancipáció irányába mutató lépést tett, és 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány fő tanácsadó testületébe.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A nők jogai és társadalomban elfoglalt helyük talán a legtöbb ellentmondást hordozó kérdéskör az arab-félszigeti országban. Noha a szaúdi nők már választhatnak és választhatóak, továbbá az oktatás és a karrierépítés terén is egyre nagyobb szabadságot élvezhetnek, az autóvezetés például továbbra sem engedélyezett számukra.

A több mint 28 millió lakosú Szaúd-Arábiában az iszlám jogrendet, a saríát részben szó szerint értelmezik, aminek következményeként a nők apjuk, fivérük vagy nagybátyjuk jóváhagyása nélkül gyakorlatilag nem hozhatnak meg semmilyen döntést, beleértve a munkahelyválasztást és a külföldi utazást is. Az utóbbi években azonban látható jelei vannak a szaúdi nők kezdetleges emancipációjának.

A mostani helyhatósági választásokon a hivatalos adatok szerint ugyanis csupán 130 600 nő iratkozott fel a választói névjegyzékre, számuk nagyjából a tizede a listán szereplő férfiakénak. Többek esetében éppen az autóvezetési tilalom teszi lehetetlenné a szavazófülkébe való eljutást.
Egy, az AFP által megszólaltatott nyugati diplomata szerint "hatalmas meglepetés lenne", ha egyetlenegy nőt is megválasztanának a szombati voksoláson, így a nőknek inkább csak arra van reális esélyük, hogy kinevezés útján kerüljenek a tanácsba.

Durva! 32 év börtönt kaphat egy Facebook-lájkérthttp://www.life.hu/news/20151211-thaifoldon-elkovetett-facebookos-felsegsertesert-32-ev-borton-jar.htmlThaiföldön letartóztattak egy férfit, amiért lájkolt és a barátainak továbbküldött egy manipulált fotót a királyról. A drákói felségsértési törvény alapján akár 32 éves börtönbüntetést is kaphat - írja az Origo. NewsThinkstockBotránnyal végződött egy Ganxsta Zolee és Kartel-koncerthttp://www.life.hu/news/20151212-botrany-egy-ganxsta-zolee-es-kartel-koncerten.htmlEgyelőre nem tudni, pontosan mi történt Ganxstáék koncertjén. A rendőrség súlyos testi sértés gyanúja miatt indított nyomozást. News--Így rappel az amerikai elnök felesége, Michelle Obama - Videó!http://www.life.hu/news/20151211-michelle-obama-rappel-igy-meg-sosem-lattad-az-amerikai-elnokfeleseget-video.htmlA First Lady egy nem mindennapi produkcióban vállalt szerepet, persze jótékony célból. Ilyen laza videót rég láthattunk a politikusfeleségtől. NewsAFPSzörnyű dolog történt a Dr. Csont egyik szereplőjével http://www.life.hu/news/20151211-lebenult-a-dr-csont-egyik-foszereploje-sok-valtozast-jon-a-sorozat-torteneteben.htmlEgy baleset következtében hatalmas változás megy végbe a népszerű sorozat történetében. Csak akkor olvasd tovább, ha nem zavar a spoiler! News--Zuhanyzás közben filmezték kolléganőiket a tengerészekhttp://www.life.hu/news/20151211-zuhanyzas-kozben-filmeztek-kolleganoiket-a-tengereszek.htmlMajdnem egy teljes évig videózták női társaikat zuhanyzás közben a USS Wyoming tengerészei, akik közül többen börtönbe kerültek. News--Csúnyán megalázta Adele-t az Oasis egykori gitárosa http://www.life.hu/news/20151211-noel-gallagher-beszolt-adelenak-szerinte-az-enekesno-nem-nagy-szam.htmlNoel Gallagher nem igazán érti, miért rajongónak a brit énekesnőért. Egy interjúban bővebben is kifejtette a véleményét a rekordokat döntögető sztárról. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.