Comedy Central sorozat Agymenők altató per
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerzői jogok megsértése miatt perelték be az Agymenőket egy New Hampshire-i óvónő örökösei. Edith Newlin lányai azzal vádolják Amerika legsikeresebb sorozatát, hogy engedély nélkül használták fel a többször is elhangzó altatódalt, amelynek szövegét állítólag édesanyjuk írta nyolcvan évvel ezelőtt.

"Szép cica, jó cica, selymes a bundád. Kedves cica, álmos cica, bújj hozzám" - így szól az Agymenők közismert altatódala, amelyet Sheldon (Jim Parson) "pótanyukája", Penny (Kaley Cuoco) többször elénekel a sorozat gyermeteg zsenijének, ha betegeskedik vagy honvágya van. Csakhogy egy bizonyos Edith Newlin örökösei azt állítják, hogy édesanyjuk 1930-as években írt szövegét anélkül használták a készítők, hogy megvásárolták volna a jogokat.

Forrás: CBS

A 2004-ben elhunyt, 35 éven át óvónőként dolgozó Newlin lányai meg nem határozott összegű kártérítést követelnek a műsor producereitől, mivel 2008 márciusa óta legalább nyolc epizódban csendült fel az altató, továbbá kereskedelmi forgalomban - többek között ruhákon, egérpadokon, mobiltelefon tokokon - is visszaköszön a szöveg. Az Agymenők Amerika legnézettebb sorozata, a szereplők csillagászati összegeket keresnek minden epizóddal, Magyarországon a nyolcadik évad új részeit a Comedy Centralon láthatják a rajongók. Az örökösök nem csak azt állítják, hogy a sorozat készítői elmulasztották megvásárolni a felhasználói jogokat, de szerintük előfordult, hogy úgy állították be, mintha az Agymenők egyik producere írta volna a dalt.

A show producerei 2007-ben ugyan engedélyt kértek egy Kentucky székhelyű könyvkiadótól, amely megjelentette a verset, ám valószínűleg úgy adták el a Szép cicát, hogy nem volt az övék a szerzemény joga.

Az érintettek egyelőre nem reagáltak a vádakra, a négy zseniális tudós és a butuska szomszéd lány poénokban bővelkedő kapcsolatát bemutató Agymenők azonban ettől függetlenül hatalmas népszerűségnek örvend.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.