A 2011-ben történt norvég mészárlás elkövetőjének nem tetszik a börtönélet, ezért beperelte az államot. Tárgyalására a biztonsági aggályok miatt a börtön tornatermében kerül sor.

Elkülönítik a rabtársaitól, nincs lehetősége az önkifejezésre, kevés a vaj és langyos a kávé, megmotozzák, és még bilincsbe is verik, ráadásul Playstation 3 helyett, csak Playstation 2-vel tud játszani.

A 77 emberéletet követelő 2011-es norvég mészárlás elkövetője, Anders Behring Breivik ezeket kifogásolta,

sőt emiatt be is perelte az államot.

BreivikForrás: AFP/Odd Andersen

A Local helyi kiadása szerint a tárgyalást Breivik lakhelyén, a Skien börtön tornatermében fogják tartani, ami így Norvégia történelmének legbiztonságosabb tárgyalótermévé válhat. A bíróság a szökési kísérlet elkerülése miatt döntött a szigorúan őrzött létesítmény mellett.

A mészárlás
2011. július 22-én került sor a terrortámadásra. Előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, köztük tízen életveszélyesen. A bomba 15:25:19-kor robbant fel kormányzati épületek közelében.

Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A késlekedő rendőröknek azonnal megadta magát. Mint később mondta, soha nem gondolta volna, hogy túléli ezt a napot. Tettét „könyörtelennek, de szükségesnek" nevezte. Breivik a lehető legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták. A norvég törvények értelmében maximum 21 évnyi letöltendő büntetésre ítélhető valaki.