Új felfedezés került napvilágra az antarktiszi vulkánok kapcsán

Forrás: AFP/Biosphoto/Samuel Blanc -
vulkán tanulmány jégtakaró Antarktisz geológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elképesztő elmélet került boncasztalra egy tudományos kutatás nyomán: állítják, hogy egy felfoghatatlan forró pont felelős az antarktiszi vulkánok kialakulásáért, illetve a kőzetolvadásért is. 

Nagyon régóta foglalkoznak már a vulkánok tanulmányozásával a kutatók, de sok olyan aspektusa van a témának, amiben a szakemberek sem értenek egyet. Például azt sem tudják egyöntetű bizonyossággal megmondani, hogy a vulkánokat tápláló magma ( felszín alatti, olvadt kőzetanyag ) hogyan keletkezik pontosan. Most viszont egy új felfedezésről számolt be a Journal of Geophysical Research: Solid Earth nevű folyóirat, a téma pedig megdöbbentő:

Mount Erebus - Tűzhányó az Antarktiszon Forrás: AFP/Biosphoto/Samuel Blanc

Egy frissen készült tanulmány alapján a kutatók állítják, hogy az antarktiszi jégpáncél alatt egy olyan energiával rendelkező forró pont található, amely felelőssé tehető az Antarktiszon létező vulkánok keletkezéséért.

Az antarktiszi jégpáncél alá igen nehéz bekukkantani, ám most a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) különféle vizsgálati módszerek ötvözetével értelmezhető és pontos képet tudott adni a rétegek alatt működő tüzes gócpontról.

Mivel a klímakutatók lehetővé tették az Antarktiszon történő olvadási folyamatok megfigyelését, így a JPL eszközeivel azt is meg tudták állapítani, hogy ez az olvadás elégséges, egy óriási köpenydiapír létezésének igazolására Marie Byrd Land alatt - írta meg az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.