Varnus Xavért a megnevezése nélkül vádolták meg szexuális zaklatással egy rádióinterjúban, az orgonaművész Facebook-oldalán rögtön válaszolt a vádakra és visszatámadott. Azóta a médián keresztül üzengetnek egymásnak a felek, íme, a nyilatkozataik és egymáshoz intézett kérdéseik. 

Ahogy arról a Life.hu is beszámolt, egy névtelen telefonáló Varnus Xavér nevét ki nem mondva, de őt jól körülírva vádolta meg őt szexuális zaklatással. Az orgonaművész Facebook-oldalán utasította el a rágalmazást pontról pontra cáfolta meg a nevét nem vállaló férfi állításait, majd meg is nevezte vádlóját. Nyilatkozatára Mérei Tamás csellista is reagált, ő ugyanis az a férfi, akit állítása szerint 15 éves korában Varnus Xavér zaklatott. A felek a botrány kirobbanása óta a médián keresztül üzengetnek egymásnak, Mérei Tamás fenntartja, hogy a zaklatás megtörtént, de nem a lemezfelvételen, hanem sokkal előbb, amikor még igenis kiskorú volt akkor. 

 • V. X. megnyilatkozása jól illik abba a sorba, ami a többi zaklatóra is jellemző, nem is érti, hogy mi a probléma. Tényeket ferdít el, másokat hibáztat ahelyett, hogy mélyen magába nézne.
 • V. X. egy lemezfelvételről beszélt, az általam elmondott történet viszont korábban történt, amikor még kétségtelenül kiskorú voltam.
 • A zaklatás szempontjából viszont véleményem szerint teljesen mindegy, hogy valaki felnőtt vagy kiskorú, ha olyan szituációba kerül, amely számára kényelmetlen, szabadulni szeretne belőle, és nem tud a helyzettel mit kezdeni, az értelmezésem szerint zaklatás.
 • V. X. pechére voltak mások is ezeken a napokon a helyszínen, egyikükkel sikerült az imént beszélnem, az ominózus éjszaka egy részénél ő is jelen volt, és megerősítette az általam elmondottakat.
 • Az interjúban a hallgatókra való tekintettel nem osztottam meg minden részletet, de jelezném, hogy V. X. több különböző szexuális tevékenységi formára próbált rábeszélni, és egyéb verbális és nonverbális zaklatásnak voltam kitéve a szó szoros értelmében.
 • V. X. tipikus példája az áldozathibáztatásnak. A múltamban turkál, azt állítva, hogy eljárás indult ellenem, pedig nem történt ilyen. Azóta köztudott, hogy az általam vezetett intézményben történt adminisztrációs kifogások miatt egyéves rendőrségi vizsgálat zajlott szigorú ügyészi felügyelet mellett, mely megnyugtató eredménnyel zárult, kiderült, hogy egyetlen vádpont sem állja meg a helyét, bűncselekmény hiányában elutasították a feljelentést.
 • V. X. egyúttal a Hitrádió műsorvezetőjének hitelességét is megpróbálja megkérdőjelezni. Vélhetően a Google-ban található álhírportálok cikkeire hagyatkozik, a valóság ugyanis az, hogy Cseszkó Tamás az imént mutatta meg az erkölcsi bizonyítványát, melyben világosan szerepel, hogy büntetlen előéletű.

V. X.-et tudatosan, nem gyávaságból nem neveztem meg. Célom az volt, hogy felhívjam a társadalom figyelmét az ilyen típusú zaklatásokra is" - írta Mérei Tamás az Indexnek, amely nyilatkozatra nagyon gyorsan reagált az orgonaművész szintén pontokba szedve állításait és kérdéseit a másik zenész felé. 

Varnus Xavér és vádlója egymásnak üzengetnekForrás: Origo
 • Pontosan melyik esztendőben volt 15 éves, vagyis mikor született?
 • Azt állítja, hogy már 1992 előtt találkoztunk. Ki által? Ki mutatott be bennünket, és hol?
 • Tekintve, hogy első vidéki turném 1991 nyarán indult, pontosan melyik esztendőben, melyik településen történt az átbeszélgetett este, melyik templomban volt az említett két koncert, mit játszottunk, ki működött még közre? Illetve azok, akik este is velünk maradtak, milyen minőségben voltak jelen? Közreműködtek talán a koncerten?
 • Rádióinterjújában azt mondta, hogy az éjszaka kritikus perceiben már csak kettesben voltunk. Mostani válaszában már szaporodott a jelen levők száma, mostanra már volt egy tanúja beszélgetésünknek. A rádióinterjúban hazudott, vagy most?
 • A rádióinterjúban maga állítja, hogy abúzus nem érte. Ehhez képest újabb válaszában zaklatónak nevez. Akkor hát zaklattam, vagy nem? Ideje eldönteni.
 • E nyilatkozatában azt állítja, hogy verbális és nonverbális zaklatásnak volt kitéve. Ennek ellenkezőjét állítja a rádióinterjúban, amikor is azt állítja, hogy fizikailag nem közeledtem hozzá. Mikor hazudott?
 • Azt állítja, hogy nem indult vizsgálat ellene. Mivel egykori kirúgása nagy hírt kapott, csak egy sajtóterméket idéznék: tehát volt ellene vizsgálat? (A vizsgálat tényét a másik fél sem tagadta – a szerk.)
 • Azt állítja, hogy megkérdőjelezem az interjút készítő Cseszkó Tamás morális hitelességét. Ugyanarról a Cseszkó Tamásról beszélünk, akit jogerősen felfüggesztett börtönre ítéltek, s akiről ez a cikk jelent meg? Tehát elítélték az említett Cseszkó Tamást?
 • Az interjúban nem a zaklatás társadalmi kérdéséről próbál vitát kezdeményezni, hanem üvöltően homofób propagandát folytat, már-már putyini nyíltsággal. Gyanítom, ez az egész, hazugságokkal terhelt interjú csak azt a célt szolgálta számára, hogy világgá üvölthesse a mássággal szembeni indulatait. Utolsó kérdésem: gyűlöli a melegeket és a biszexuálisokat?" - tette fel kérdésiet Xavér, melyekre szintén reagált Mérei Tamás, aki szerint Varnus Xavér játszadozik a dátumokkal. Határozottan állítja, hogy kiskorú volt az átélt inzultus idején.