Rákkeltő anyag került az IKEA bútoraiba, de Magyarország nem érintett

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand -
rákkeltő anyagok Ikea bútor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Káros anyag került egy német cég hibájából az IKEA bútoraiba: rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint károsíthatja a bőrt és a szemeket. Az áruház reagált a megjelent hírekre és leszögezte, hogy Magyarország nem érintett.

Egy német vegyipari cég technológiai hibájából kerülhetett rákkeltő anyag az IKEA bútoraiba. A BASF nevű vállalat a többi között olyan habot is gyárt, melyet a matracok gyártásánál hasznosítanak, melyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítanak. A nyáron azonban hiba csúszott a gyártásba, így a diklórbenzol nevű anyagból több került a termékekbe a kelleténél.

Nem kell aggódni az IKEA bútorai miatt, a káros anyag nem jelent egészségi kockázatot, és nem került Magyarroszágra Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ez az anyag erős rákkeltő hatású, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja – írja a Portfólió. Bár eleinte félő volt, hogy az ügyben Magyarország is érintett, az IKEA közleményben nyugtatott meg mindenkit: nincs mitől félni.

Az IKEA közleménye

A sajtóban több helyen megjelent és az IKEA termékeit is érintő BASF ügy kapcsán az IKEA szeretné tájékoztatni vásárlóit, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek. Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat.

Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.

Megrendítő történetek: így erőszakolják meg a nőkethttp://www.life.hu/news/20171122-megrendito-tortenetek-igy-eroszakoljak-meg-a-noket.htmlBecslések szerint évente 97 ezer nemi erőszak történik Nagy-Britanniában, de a tettesek mindössze 3 százaléka kapja meg méltó büntetését. A „MeToo" kampány részeként most egy brit dokumentumfilm készült azoknak a nőknek a történetéből, akiket megerőszakoltak. News--Bizarr történet: egy gazda állítja, földönkívüli támadt ráhttp://www.life.hu/news/20171122-bizarr-tortenet-egy-gazda-allitja-foldonkivuli-tamadt-ra.htmlÚgy tűnik, a mexikói ufókutató nem adja fel: Jaime Maussan mindenáron be akarja bizonyítani, földönkívüliek márpedig léteznek. Korábbi állításait azonban eddig rendre cáfolták. NewsOrigoMeghalt Gyurik Krisztina, a soroksári futónő ügyének koronatanúja http://www.life.hu/news/20171122-meghalt-a-soroksari-futono-gyilkossaganak-koronatanuja.htmlÉvek óta keresik Gyurik Krisztina gyilkosát, aki futás közben veszítette életét Soroksáron. Ám most a koronatanú is meghalt. NewsThinkstockMentővel vitték kórházba a bedrogozott árufeltöltőt, aki Kasszás Erzsinek képzelte magáthttp://www.life.hu/news/20171122-mentot-hivtak-a-bedrogozott-arufeltoltohoz-aki-kasszas-erzsinek-kepzelte-magat.htmlMentőt kellett hívni egy fiatal árufeltöltőhöz, annyira bedrogozta magát ugyanis, hogy Kasszás Erzsiként táncolt és énekelt a boltban a döbbent vásárlók előtt. NewsOrigoPszichiátriára került az a 11 éves diák, akit pedofil tanára Londonba akart szöktetnihttp://www.life.hu/news/20171122-pszichiatriara-kerult-a-11-eves-diakakit-pedofil-tanara-londonba-akart-szoktetni.htmlA pedofil békési tanár hamis iratokkal akarta Londonba szöktetni 11 éves diákját, de a reptéren elkapták őket. A kisfiút azóta egy pszichiátriai osztályon kezelik, a 32 éves tanár pedig előzetes letartóztatásban van. NewsThinkstockBántalmazta diákjait a hetesi tornatanár: felfüggesztett börtönbüntetést kapotthttp://www.life.hu/news/20171122-bantalmazta-diakjait-a-hetesi-tornatanar.htmlMegszületett az ítélet a Somogy megyei tornatanár ügyében, aki diákok bántalmazása miatt állt bíróság elé: több gyereket megvert, egyiküknek pedig párnát szorított a fejére. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.