Káros anyag került egy német cég hibájából az IKEA bútoraiba: rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint károsíthatja a bőrt és a szemeket. Az áruház reagált a megjelent hírekre és leszögezte, hogy Magyarország nem érintett.

Egy német vegyipari cég technológiai hibájából kerülhetett rákkeltő anyag az IKEA bútoraiba. A BASF nevű vállalat a többi között olyan habot is gyárt, melyet a matracok gyártásánál hasznosítanak, melyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítanak. A nyáron azonban hiba csúszott a gyártásba, így a diklórbenzol nevű anyagból több került a termékekbe a kelleténél.

Nem kell aggódni az IKEA bútorai miatt, a káros anyag nem jelent egészségi kockázatot, és nem került MagyarroszágraForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ez az anyag erős rákkeltő hatású, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja – írja a Portfólió. Bár eleinte félő volt, hogy az ügyben Magyarország is érintett, az IKEA közleményben nyugtatott meg mindenkit: nincs mitől félni.

Az IKEA közleménye
A sajtóban több helyen megjelent és az IKEA termékeit is érintő BASF ügy kapcsán az IKEA szeretné tájékoztatni vásárlóit, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek. Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat.

Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.