Sajnos nem csak jót tartogatott a 2017-es év, szomorúságból is kijutott. Sok kiváló, nagy művésztől kellett elbúcsúznunk, akiknek a hiányát még jó ideig érezni fogjuk. Mindegy, hogy hirtelen vagy hosszú küzdelmek után, idősen vagy tragikusan fiatalon távoztak, a veszteség, az veszteség, és meg sokáig fájni fog.

Fábián Juli

Fábián JuliForrás: MTI/Mohai Balázs

Mindössze 37 évesen távozott Fábián Juli, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után. Békésen hunyt el családja, barátai és zenésztársai körében. Fábián Juli mindenkinek hiányozni fog, de dalaiban örökké itt marad velünk, hiszen az ő élete a zene körül forgott. Örömét, boldogságát a dalokon keresztül adta át, ő volt a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva.

Stadler József

Stadler JózsefFotó: Polyák Attila /Origo

Stadler József a korát megelőző vállalkozó volt, szinte mindenből tudott pénzt csinálni. Az akasztói juhász 1951-ben született, az első vállalkozása a toll-és bőrvásárlásra épült, majd sorra újabb és újabb cégeket hozott létre, mindegyik sikeres volt, olyannyira, hogy Akasztón egy 22 ezer férőhelyes stadiont is épített. Diadala a kilencvenes években ért véget, kiderült, hogy milliárdokkal tartozik, ezért börtönbüntetésre ítélték. Agyvérzésében hunyt el 66 évesen.

Som Lajos

Som LajosForrás: MTI/Földi Imre

Az egykori Piramis alapító basszusgitárosa 70 évesen távozott, hosszú betegség után október 30-án hunyt el. Főként a Piramis együttes legendájaként ismerik őt, de számos együttesben játszott, már 17 évesen tagja volt egy zenekarnak, de játszott a híres Tűzkerékben, az Echóban, a Pannóniában, és a Neotonban. A Piramist 1974-ben alapította, az eredeti feloszlásban 1981-ig zenéltek, 1982-ben pedig feloszlottak.

Aradszky László

Aradszky LászlóForrás: MTI/Zih Zsolt

A magyar tánczene egyik legmeghatározóbb alakja volt, és lesz is mindörökké Aradszky László, aki 82 évesen, október 8-án hunyt el teljesen váratlanul. A zenész pályafutása 1963-ban indult, a Magyar Rádió Tessék választani! könnyűzenei versenyével: megosztott első helyet kapott, onnantól fogva megállíthatatlanul kapta a felkéréseket. Az 50 éves pályája során számtalan európai országban fellépett a hazai szereplések mellett, több ízben járt Kanadában, Amerikában, de megfordult Ausztráliában is.

Makk Károly

Makk KárolyForrás: Origo

Augusztus végén, 91 évesen távozott a Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze. A filmek iránti szeretete már gyerekkorában elkezdődött, hiszen édesapja mozigépész volt, így mindig közel lehetett a mozgóképekhez. Pályafutását Ranódy László indította be, legismertebb filmjei közé tartozik a Liliomfi, a Szerelem és a Macskajáték.

Lorán Lenke

Lorán LenkeForrás: Wikipedia/Novák Mária

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 90 évesen, augusztus 27-én hunyt el, de sajnos már hosszú ideje betegeskedett, szerepe utoljára 2014-ben volt. A kirobbanó életkedvű komikát számos darabban, filmben és sorozatban láthatták a nézők. Elsősorban vígjátékokban játszott, de drámai szerepekben is alkotott emlékezeteset.

Torgyán József

Torgyán JózsefFotó: Hirling Bálint/Origo

A Független Kisgazdapárt egykori vezetője 85. életévében hunyt el január végén, a politikus békésen távozott. Otthonában, szűk családja körében érte a halál. Politikai pályára 1994-ben lépett, legalábbis ettől az évtől lett a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselője, 1991-ben viszont a párt elnökévé választották.


Klapka György

Klapka GyörgyFotó: Nagy Attila [origo]

Az üzletember élete végtelenül változatos és színes volt, ő szintén jó érzékkel fogott bele a vállalkozásokba, eleinte a táncolás mellett foglalkozott az üzleteléssel. 42 éves koráig még a balettozás is megmaradt az életében, ezután viszont csak a vállalkozásaira koncentrált. De nem csak az üzletben kockáztatott, hanem az életben is: annak idején az NDK-ból több embert is átvitt Nyugatra, majd miután lebukott, halálra ítélték. Az ékszerekkel és diótermesztéssel is foglalkozó vállalkozó azonban ezt is megúszta, végül néhány nappal a 88. születésnapja után, január 4-én hunyt el.