Dollármilliós per lehet! Ellopta a Linda főcímzenéjét a Marvel

főcím X-Men Marvel Linda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vukán György zeneszerző szellemi hagyatékának vezetője komoly perre készül: a Marvelt, a Disney-t, a FOX csatornát, az Apple-t és az Amazont is beperelte, amiért állítása szerint a magyar Linda című sorozat főcímdalát használták fel az X-Men animációs sorozat főcímdalához.

A Linda című bűnügyi sorozat 1984 és 1991 között futott Magyarországon, zenéjét Vukán György írta. Az 1983-ban született szerzemény azóta szerzőijog-védelem alatt áll. Vukán György szellemi hagyatékának örököse Horgas Eszter fuvolaművész és Kriskó Zoltán rendező lettek. A Bors Horgas Esztert is megkereste az ügyben, akiről kiderült, hogy nincs köze a perhez: "Gyuri kérése az volt, hogy a filmes zenei jogokról mondjak le jó barátja, Kriskó Zoltán javára, ezzel kívánta őt is támogatni anyagilag, nem csak engem. Így a Linda főcímdalához nekem nincs közöm."

Kriskó Zoltán állítja, 2017-ben találkozott először az X-Men rajzfilmmel, amely eredetileg 1992 és 1997 között futott. A férfi nem kevesebbet követel, mint hogy Vukán a 90-es évekig visszamenőleg részesüljön a Marvel franchise teljes bevételéből - írja a Bors. Az amerikai lapok, a TMZ és a Daily Mail megsaccolni sem merték, hogy mekkora kártérítési összegről lehet szó, de akár több száz millió forintnak megfelelő összegre is rúghat a szám.

"Kriskó keresetében az áll, hogy az X-Men komponistája és az amerikai tévétársaság vezetői még a 80-as években megegyeztek a magyar tévé szakembereivel, állítva, hogy az amerikaiak tudtak a magyar sorozatról" – szemlézte a TMZ cikkét a Blikk, akik Kriskót is megkeresték, a rendező azonban az ügy jelenlegi szakaszában nem kíván nyilatkozni.

Kriskó keresetében megfogalmazott sorokon a Linda rendezője, Gáti György komolyan megdöbbent: "Bármit el tudok képzelni a Magyar Televízió akkori vezetéséről, de ha ez a vád beigazolódik, akkor beperelem őket, mert a mai napig a Linda alapjogtulajdonosa vagyok, és nélkülem egyetlen döntést sem hozhattak volna meg. Ez a produkció az én találmányom!" - nyilatkozta a Blikk megkeresésére a rendező, azt viszont üdözölte, hogy Amerikában a szélesebb tömegek is megismerik Vukán György nevét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.