Vukán György zeneszerző szellemi hagyatékának vezetője komoly perre készül: a Marvelt, a Disney-t, a FOX csatornát, az Apple-t és az Amazont is beperelte, amiért állítása szerint a magyar Linda című sorozat főcímdalát használták fel az X-Men animációs sorozat főcímdalához.

A Linda című bűnügyi sorozat 1984 és 1991 között futott Magyarországon, zenéjét Vukán György írta. Az 1983-ban született szerzemény azóta szerzőijog-védelem alatt áll. Vukán György szellemi hagyatékának örököse Horgas Eszter fuvolaművész és Kriskó Zoltán rendező lettek. A Bors Horgas Esztert is megkereste az ügyben, akiről kiderült, hogy nincs köze a perhez: "Gyuri kérése az volt, hogy a filmes zenei jogokról mondjak le jó barátja, Kriskó Zoltán javára, ezzel kívánta őt is támogatni anyagilag, nem csak engem. Így a Linda főcímdalához nekem nincs közöm."

Kriskó Zoltán állítja, 2017-ben találkozott először az X-Men rajzfilmmel, amely eredetileg 1992 és 1997 között futott. A férfi nem kevesebbet követel, mint hogy Vukán a 90-es évekig visszamenőleg részesüljön a Marvel franchise teljes bevételéből - írja a Bors. Az amerikai lapok, a TMZ és a Daily Mail megsaccolni sem merték, hogy mekkora kártérítési összegről lehet szó, de akár több száz millió forintnak megfelelő összegre is rúghat a szám.

"Kriskó keresetében az áll, hogy az X-Men komponistája és az amerikai tévétársaság vezetői még a 80-as években megegyeztek a magyar tévé szakembereivel, állítva, hogy az amerikaiak tudtak a magyar sorozatról" – szemlézte a TMZ cikkét a Blikk, akik Kriskót is megkeresték, a rendező azonban az ügy jelenlegi szakaszában nem kíván nyilatkozni.

Kriskó keresetében megfogalmazott sorokon a Linda rendezője, Gáti György komolyan megdöbbent: "Bármit el tudok képzelni a Magyar Televízió akkori vezetéséről, de ha ez a vád beigazolódik, akkor beperelem őket, mert a mai napig a Linda alapjogtulajdonosa vagyok, és nélkülem egyetlen döntést sem hozhattak volna meg. Ez a produkció az én találmányom!" - nyilatkozta a Blikk megkeresésére a rendező, azt viszont üdözölte, hogy Amerikában a szélesebb tömegek is megismerik Vukán György nevét.