Az Országos Mentőszolgálat számolt be arról, hogy egy szabadnapos mentőtiszt mentett életet hétfőn az Óbudai HÉV megállóban. 

"Egy 33 éves férfi esett össze holtan szabadnapos bajtársunk szeme láttára tegnap egy HÉV megállóban. A szakember megvizsgálta a beteget, akinél nem tapasztalt keringést és azonnal újraélesztésbe kezdett. A beavatkozást a gyorsan segítségükre riasztott roham kocsi emelt szinten folytatta. A küzdelem hosszú percekig tartott, de az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően, végül stabil állapotban szállíthatták kórházba férfit.Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben résztvevőknek gratulálunk!"

Forrás: Országos Mentőszolgálat/Facebook

Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember esik hirtelen szívhalál áldozatául. Amikor társunk összeesik az utcán, az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig újraélesztés esetén a túlélési esélyeket a gyorsan megkezdett mellkasi nyomások szakszerűsége határozza meg.

A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.