Rákkeltő anyagot tartalmazó kekszet hívtak vissza a magyar boltokból

keksz Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt visszahívtak egy kekszet a boltokból, melyből Magyarországra is érkezett.

A Nébih azt kéri, akik vásároltak az Anela márkájú, 250 grammos, 2020. május 22-i minőségmegőrzési idejű termékből, ne fogyasszák el. A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült a német hatóság bejelentéséről.

A glicidil-észterekről

Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor - a szagtalanítás során - magas hőmérsékleten (200 °C felett). Megtalálhatóak finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen a pálmaolajban), valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben. Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá. Állatkísérletek bizonyították, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t), emellett karcinogén (rákkeltő) hatású is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.