Koronavírus: Kijárási tilalom is elrendelhető vészhelyzetben

Forrás: Shutterstock -
kijárási tilalom Vészhelyzet koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt arról, mit is jelent pontosan a jelenlegi vészhelyzet és milyen következményei lehetnek.

Sokan feltehették magukban a kérdést, hogy pontosan milyen korlátozásokkal fog járni a kormány által elrendelt vészhelyzet. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász válaszolt a kérdésekre.

„Az alaptörvénynek megfelelően a kormány az élet és vagyonbiztonság megóvása érdekében hirdetheti ki, róla kormányrendelet dönthet"

Kijárási tilalom is elrendelhető vészhelyzetben Forrás: Shutterstock

Mindez az alapjogok korlátozását jelenti. Példaként hozta fel a mozgásszabadság korlátozását. Ez első lépésben a lokális érintettekre vonatkozhat, de elképzelhetőek olyan földrajzi területlezárások is, mint Olaszországban.

„Súlyosabb helyzetben a tulajdon korlátozásra is sor kerülhet, ám ez nem magánszemélyeket, hanem a vállalkozásokat érinti. Például egy sportcsarnokot, vagy pavilont időlegesen vagy véglegesen kisajátíthat az állam és egészségügyi intézménnyé minősítheti" – tette hozzá az alkotmányjogász a Ripostnak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.