Koronavírus - Nagy-Britanniában ezentúl csak a legszükségesebb esetekben lehet az utcára lépni

Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth -
COVID-19 Nagy-Briannia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus-járvány megfékezése végett - jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát.

Johnson a nemzethez intézett televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. A kormányfő azt kérte, hogy ahol ez lehetséges, mindenki inkább szállíttassa házhoz az élelmiszereket.

Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A nem alapvető fontosságú - például elektronikai vagy ruházati - cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kell zárniuk. Naponta egy szabadtéri testedzés - séta, futás, biciklizés - engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha a munkahelyére utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Johnson közölte: az előírásnak rendőrségi úton is érvényt lehet szerezni, például bírságokkal vagy a nem engedélyezett gyülekezések feloszlatásával. Nagy-Britanniában hétfő estétől kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt a szabadban sem. A játszótereket, a szabadtéri edzőpályákat, a könyvtárakat és a vallási intézményeket is azonnali hatállyal be kell zárni.
Nem tarthatók emellett esküvők, keresztelők és egyéb ceremoniális társadalmi rendezvények, de a temetések továbbra is engedélyezettek.

A parkok testedzés céljából látogathatók, de a gyülekezéseket a hatóságok a parkokban is feloszlatják.
A friss tájékoztatás szerint az intézkedéseket a kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, három hét múlva áttekinti a helyzetet, és ha az akkori adatok alapján lehetséges, akkor enyhíti a korlátozások szigorát.
A brit miniszterelnök azt mondta: tudja, hogy az előre vezető út nehéz, de a következő időszakban sajnos sokan fognak még belehalni a járványba.

"A járvány elleni harcban mindenki sorkatona, mindenkinek kötelessége az összefogás e betegség terjedésének megállítása és sok-sok ezer emberélet megmentése érdekében" - fogalmazott. "Legyőzzük a koronavírust, és együtt fogjuk legyőzni" - emelte ki a brit kormányfő.


A legújabb adatok alapján az Egyesült Királyságban hétfőig 335-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, az azonosított fertőzöttek száma 6650.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.