Két ember meghalt a koronavírus elleni szer tesztelése során

Forrás: Shutterstock -
kutatás gyógyszerkísérlet koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brazíliában a malária ellenszerével próbálták kifejleszteni a vakcinát a koronavírusra. Ám több embernél szívritmuszavar lépett fel, és ketten meghaltak.

Úgy tűnt, a malária elleni gyógyszer hatásos lehet a koronavírussal szemben is, ezért elindítottak egy kísérletet Brazíliában 440 emberrel. A klórkinin és a hidroxi-klorokin-szulfát hatását vizsgálták, kétféle dózist kaptak az alanyok, 600 mg-ot napi kétszer, illetve 400 mg-ot először napi kétszer majd egyszer – írja a Live Science.

A kép illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hamar több embernél szívritmuszavart tapasztaltak,

kettőjüknél pedig olyan súlyos komplikációk léptek fel, hogy életüket vesztették.

Haláluk előtt rendellenes pulzus, kamrai tachycardia lépett fel. Kiderült, hogy mindketten a nagyobb dózist kapták.
A kutatók elmondták, hogy a szívritmuszavart akár az azitromicin nevű antibiotikum is okozhatta, amit minden alany szedett a tesztelés előtt.
Az eset után leállították a nagyobb adaggal való kísérletezetést, a 400 mg-os dózissal tovább folytatják, mivel még több adatra van szűkség a kísérlet végeredményéhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.