Így váltható ki a karantén koronavírus-teszttel - Ebben az esetben ingyenes

karantén koronavírus-teszt koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel más országokban ismét emelkedett az aktív koronavírusos esetek száma, a kormány korlátozásokat vezetett be az utazásokkal kapcsolatban. Aki sárga és vörös jelzést kapott országból érkezik haza, karanténba kerül, ám ez kiváltható negatív COVID-19 teszttel, ami augusztus 1-ig ingyenes.

Az országokat zöld, sárga és piros jelzéssel jelölték annak megfelelően, hogy mennyi az aktív esetek száma. A magyar állampolgárok bárhonnan hazajöhetnek, azonban a sárga és piros országból való érkezés esetén kéthetes karanténba kell vonulni.
Kivéve, ha rendelkezik az illető 5 napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel, de csakis az egészségügyi szabályoknak megfelelő tesztet fogadják el, ami angol és magyar nyelven is le van írva.
Illetve szintén kivételt képez, ha az elmúlt fél évben átesett COVID-19 fertőzésen, és ezt papírral igazolni tudja.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock


A 14 napos karantén kiváltható negatív koronavírus-teszttel, ami augusztus 1-ig ingyenesen igényelhető a háziorvosnál. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni, hogy „utazáshoz kötött mintavétel".
„Amennyiben valaki sárga vagy piros jelölésű országból érkezik haza és a számára kijelölt 2 hetes hatósági házi karantént nem szeretné letölteni, akkor augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. Sárga jelölésű ország esetén már egy negatív, piros jelölésű ország esetén két negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén, de sárga jelölésű országból hazaérve is el kell végeztetni a második tesztet" – nyilatkozta a Ripostnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Negatív eredmény esetén kérhető a karantén feloldása fejenként 3000 forintos díj ellenében az illetékes járási vagy kerületi hivatalnál.
Augusztus 1. után a szabályok változatlanok maradnak, ám a tesztekért fizetni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.