Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ elkötelezett amellett, hogy az általános átoltottság és a koronavírus-járvány terjedését megakadályozó megelőző szabályok betartása társadalmi normaként váljon elfogadottá - hangsúlyozza a központ az MTI-hez eljuttatott közleményékben.

Az NNK hangsúlyozta: a koronavírus létezik, "köztünk van", egyre jobban terjed Magyarországon és külföldön egyaránt. A fertőzés terjedésének lassítása csak úgy működhet, ha az emberek betartják azokat a megelőző, védekező higiénés szabályokat, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését - emelték ki. Hozzátették: ilyen

az orrot és szájat eltakaró maszk használata, amit bizonyított tények szerint ha a lakosság 80 százaléka hordana, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.

Rámutattak: miközben az új koronavírus megfékezésével küzd a világ, egyre nő azok száma, akik kételyeket fogalmaznak meg a vírussal, a járvánnyal, vagy a járvány kezelésével kapcsolatban. Teóriáik orvosszakmailag megalapozatlan állításokat és tárgyi tévedéseket tartalmaznak, amelyek a járvány elleni védekezés hatékonyságát jelentősen veszélyeztetik, aláássák a kormányzati és a tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítása érdekében. Ezen túl veszélyeztetik saját maguk és embertársaik életét is - emelte ki a szervezet.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közölték: a különböző oltásellenes és a koronavírus-járvány létezésében kételkedő nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de eljutottak a köznevelési intézetekbe is. A magyarországi adatok is jól szemléltetik azt, hogy a védőoltásoknak köszönhetően több halálos betegség eltűnt, a fertőzések száma minimálisra csökkent, és számos, súlyos gyermekbetegségben ma nem hal meg gyermek Magyarországon - mutat rá az NNK.

A központ hangsúlyozza: a védőoltások elutasítása, a koronavírus-járvány tagadása társadalmilag elfogadhatatlan, ezért aktívan fellépnek minden félrevezető tájékoztatás, cselekedet ellen. Ennek kapcsán együttes fellépésre kérik a médiában dolgozókat, a gyermekorvosokat, a családorvosokat, az óvónőket és a pedagógusokat, hogy véleményformáló szerepüknél fogva csak a hiteles forrásból származó információkat továbbítsák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.