Szigorú korlátozásokkal, majd részleges feloldásokkal küzd a járvány ellen Olaszország

járvány Olaszország MTI koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szigorú korlátozások és azok részleges oldása ismétlődik továbbra is Olaszországban, ahol keddtől ismét zárlatot rendeltek el, a tartományok határai január közepéig zárva maradnak. Ezzel egy időben már 140 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Ismét vörös zónának számít egész Olaszország kedden és szerdán: a hétfői egy napos oldás után vízkereszt ünnepére újból egész napos kijárási tilalom lépett életbe, lezárták a kereskedelmet és a vendéglátást. A szigorítások már december 24-e óta tartanak - írja az MTI.

Január 7-től a korlátozások és oldások váltakozása folytatódik. A munkanap január 7-én és 8-án napközben feloldják a kijárási tilalmat, újranyitnak az üzletek és elvitelre dolgozhat a vendéglátás.

Forrás: Controluce via AFP/ELIANO IMPERATO/Eliano Imperato

Hétvégére viszont közepes járványfokozatot rendelnek el, ami azt jelenti, hogy napközben nem lehet elhagyni a városok, települések területét, és éjszaka továbbra is érvényes a kijárási tilalom, zárva tartanak a kereskedelmi központok.

A kormány hétfő késő este úgy döntött,

január 11-től ismét színek alapján osztják fel az országot a járványveszélyesség fokozatai szerint.

Ahol a reprodukciós ráta egyes érték fölé emelkedik, narancssárga, vagyis közepesen veszélyes területnek nyilvánítják a régiót. Nem kizárt, hogy ismét lesznek teljesen lezárt vörös zónák is, ahol pedig rendkívül jónak bizonyulnak a járványadatok úgynevezett fehér övezetet rendelhetnek el. Egyenlőre egészen január 15-ig tilosnak számít a tartományok közötti közlekedés.

Január 11-től újraindítják a tantermi oktatást a 14 évnél idősebb tanulók számára is, akiket október vége óta digitálisan tanítanak. A diákok jelenléte az első fázisban ötven százalékos lesz.

Több tartomány, köztük az északkeleti Veneto és Friuli azonban jelezte, hogy január végéig meghosszabbítja a digitális oktatást gimnazisták és szakközépiskolások számára.

Az egészségügyi minisztérium legutolsó adatai szerint az ünnepi hetekben a napi tesztelések száma százezer alá süllyedt a korábbi kétszer ennyihez képest. A tesztelések és az azokon szűrt új betegek aránya továbbra 13 százalék fölött van. A halottak száma megközelítette a 76 ezret.

Olaszországba kedden érkezik meg a Pfizer-BioNTech oltóanyag újabb 470 ezer adag szállítmánya. Eddig közel 950 ezer adag oltóanyag érkezett. December 27. óta több mint 178 ezer személyt oltottak be: majdnem 150 ezer egészségügyi dolgozót, a többiek között pedig idősotthonok lakóit. A beoltottak között 108 ezer a nő. Az vakcinában részesültek több mint fele 50 és 59 év közötti volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.