Gyanú merült fel az antigén gyorstesztek megbízhatóságával kapcsolatban, ezért felfüggesztették a használatukat Ljubljanában

COVID-19 antigén koronavírus gyorsteszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ljubljanában csütörtökön ideiglenesen felfüggesztették az antigén gyorstesztek használatát, miután a szlovén gyógyszerügynökség közölte, gyanú merült fel a tesztek megbízhatóságával kapcsolatban - írta a helyi sajtó.

A kínai gyártmányú gyorsteszt-készletek - amelyeknek beszerzését a Majbert Pharm nevű Szlovéniában bejegyzett cég nyerte el pályázati úton, darabonként mindössze 1,9 eurós árral - a Necenzurirano portál szerint több esetben is hamis pozitív eredményt mutattak.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 2663-mal 134 545-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 23 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2922-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1169-en vannak kórházban, 189-en intenzív osztályon.
Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: kedden 18 280 tesztet végeztek az országban. A PCR-tesztek 32,1 százaléka, az antigén gyorstesztek 5,2 százaléka lett pozitív. Az új esetek száma százezer főre vetítve az elmúlt hét nap adatai alapján napi 1749 volt az országban.

Antigén gyorsteszt - illusztráció Forrás: Cryptographer/shutterstock.com


A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 562 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 216 848-at. Szerdán 43 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4266-ra emelkedett. Kórházban 2284 beteget ápolnak, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: Horvátországban eddig 20 603 embert oltottak be a koronavírus ellen zömében idős otthonok lakóit és egészségügyi dolgozókat. A földrengés sújtotta Sziszek-Monoszló megyében 1928 embert oltottak be, csoportos szálláshelyek idősebb lakóit, tűzoltókat, rendőröket, a vöröskereszt munkatársait és egészségügyi dolgozókat.
Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön a kamerák előtt vette fel az oltást és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát koronavírus ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.