Kiesett félmillió Janssen-vakcina az oltási programból: ez az oka

Forrás: AFP/Jeff Pachoud -
vakcina kormányinfo koronavírus Janssen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai Kormányinfó legfontosabb bejelentése: váratlan mellékhatások miatt kiesett félmillió Janssen-vakcina az oltási programból.

Korábban írtunk róla, hogy megérkezett az első szállítmány a Janssen-vakcinából, amelyből egy oltás is elegendő a koronavírus ellen.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatóján ma elhangzott, hogy

az egydózisú oltóanyag esetében vérrögképződéssel kapcsolatos aggályok merültek fel, ezért késleltetik a szállításokat.

A már beérkezett 28 800 Janssen-vakcinát magyar szakemberek fogják vizsgálni és csak akkor fogják felhasználni, ha biztonságosnak ítélik.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a Szputnyik V második dózisokat tartalmazó szállítmánya nem fog késni, így mindenki időben megkaphatja a második vakcináját is.

A miniszter azt is közölte, hogy az AstraZeneca vizsgálatai nem indokolják, hogy eltérő oltóanyagot alkalmazzanak az első dózis után, mert kiváló adatokat hoztak az eredmények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.