Rusvai Miklós megszólalt a koronavírus elleni orrspray-ről: ez az igazság

fotó: Talán Csaba -
vakcina Rusvai Miklós orrspray koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós elmondta, hogy a koronavírus elleni orrspray tényleg hatásos a tüneti kezelésben, de a vírus ellen továbbra is az oltás a megoldás.

A Cebina a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriummal közösen fejlesztenek több koronavírus elleni készítményt is, köztük egy orrspray-t, ami az eddigi vizsgálati eredmények szerint segíti a vírus elpusztítását. Rusvai Miklós arra figyelmeztet, hogy a szer valóban hatásos lehet a tünetek kezelésében és enyhítésében, de a vírus leghatásosabb ellenszere továbbra is az oltás.

Rusvai Miklós virológus fotó: Talán Csaba

"Ez egy allergia elleni orrspray, ami tulajdonképpen tüneti kezelés" - mondta a szakember.

"Ez azt jelenti, hogy nem a kiváltó okot, a fertőzést szünteti meg, hanem a nyálkahártyaduzzanatot, orrfolyást, orrdugulást, légzőszervi tüneteket, amik kísérő tünetei a betegségnek. Tehát nincs speciális vírusellenes hatása. Továbbra is az oltás az, ami megvéd a fertőzéstől" - hangsúlyozta a Borsnak.

Vagyis ez a szer nagy segítség lehet azoknak, akik megfertőződtek, de a vakcinát nem váltja ki, ezért annak felvételét továbbra is javasolja mindenkinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.