Az erdélyi hegymászó, Varga Csaba arra vállalkozott, hogy első magyarként, pótlólagos oxigén nélkül megmássza a Csomolungmát, az expedíció azonban a koronavírus-járvány miatt veszélybe kerülhet.

A brit sajtó arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt a mászószezon is veszélybe került. A katmandui kórházak 17 koronavírus-gyanús esetről kaptak jelentést, mindegyik esetben pozitív lett az elvégzett teszt.

Az alaptábor orvosa, Prakash Kharel elmondta, hogy a koronavírus-szerű tünetek, például a tartós köhögés és láz egyre több hegymászón törtek ki: „Szinte az összes hegymászó köhögési rohamokkal küszködik, itt azonban más tünetekkel küzdő embereket is láthatunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy ők elzárva maradjanak."

Mount EverestForrás: AFP/Prakash Mathema

A nepáli kormány azt állítja, nincs gócpont a Himaláján, és eddig 394 mászóengedélyt adtak ki erre az idényre,

„Úgy érzem, az akklimatizációm így már teljes és mindent megtettem azért, hogy valós eséllyel vágjak neki a csúcstámadásnak"  

– mondta Varga Csaba, aki két neves hegymászó, Kilian Jornet és David Göttler tempójával haladt a 8 ezer méteren lévő Déli-nyeregig.

A magyar hegymászó legkorábban egy hét múlva indulhat a csúcstámadásra a rossz időjárási körülmények miatt. Csaba exkluzív felvételeket is küldött a Himalájából, a Mount Everest mellett lévő alaptáborból.