Koronavírus: ez történik, ha két különböző vakcinát adnak be valakinek

Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds -
Pfizer-BioNTech vakcina kutatás AstraZeneca koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Oxfordi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik akkor az emberi szervezettel akkor, ha két különböző védőoltást kap koronavírus ellen.

850 embet vizsgáltak, akiknek felváltva adtak AstraZeneca és Pfizer vakcinákat. Az eredmény még a kutatókat is meglepte: azok a felnőttek, akiket ilyen módon oltottak be, enyhébb mellékhatásokról számoltak be. Jelentkezett ugyan náluk hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, de egyik tünet sem tartott hosszú ideig - írja a BBC.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds


Az egyetem azért indította ezt a kutatást, hogy megvizsgálják, hosszabb védelmet nyújtanak-e a vakcinák, ha a második dózis eltér az elsőtől, illetve erősebb védelmet biztosít-e a vakcinák keverése a mutációk ellen. A kutatásban résztvevő 850 önkéntes mind 50 év feletti volt. A kutatás teljes beszámolóját várhatóan júniusban hozzák nyilvánosságra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.