Hatásos lehet, ha AstraZeneca után ezzel a vakcinával oltatjuk be magunkat

oltás AstraZeneca koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatásosnak bizonyul, ha AstraZeneca után Pfizerrel oltatjuk be magunkat. Spanyolországban kutatással támasztották alá.

Biztonságos és hatékony lehet, ha AstraZeneca után Pfizer/BioNTech-ből kapjuk a koronavírus elleni második oltást. A spanyol III. Károly Orvostudományi Intézet kutatói által készített CombivacS elnevezésű kutatásának kedden közölt előzetes eredményei legalábbis erről tanúskodnak.

A spanyolok kutatása szerint az IgG antitestek mennyisége harminc-negyvenszer volt nagyobb azoknál az embereknél, akik az AstraZeneca Covid–19 elleni vakcinája után a Pfizer/BioNTech oltását kapták, szemben a kontrollcsoporttal, amely tagjainak csak egy adag AstraZeneca oltást adtak be.

Hatásos lehet, ha AstraZeneca után Pfizerrel oltatjuk be magunkat Forrás: AstraZeneca

"Mintegy 670 olyan 18 és 59 év közötti önkéntest toboroztak, aki már megkapta az első AstraZeneca-adagját, valamint körülbelül 450 olyat, aki a Pfizerből kapott egy dózist. A résztvevők alig 1,7 százaléka számolt be mellékhatásokról, amelyek fejfájást, izomfájdalmat és általános rossz közérzetet jelentettek" - mondta a kutatás egyik vezetője, Magdalena Campins.

A vizsgálat azért jött létre, hogy kiderüljön, melyik a legjobb eljárás, miután az AstraZeneca vakcinájának felhasználását korlátozták a fiatalabb embereknél tapasztalt egyik ritka mellékhatás, a vérrögképződés miatt. Mivel a korlátozás miatt bizonytalanság alakult ki, hogy azok, akik már kaptak egy dózis AstraZenecát, felvehetnek-e belőle még egy adag oltást, szükség volt egy vészmegoldásra - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.