Borzalmas! Robbanás történt egy vegyipari üzemben - sérültje is van a balesetnek

Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff -
üzem sérülés robbanás Marosvásárhely
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Robbanás történ és tűz ütött ki szerdán hajnalban a marosvásárhelyi Azomures vegyipari üzemben, amit az egyik ammóniatermelő egység gázvezetékének meghibásodása okozott - közölték a hatóságok.

A közösségi oldalakra feltett videofelvételeken és fényképeken látszanak az égbe törő lángok az üzemnél. A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség reggel bejelentette, hogy sikerült eloltani a tüzet, és veszélyes anyag nem került a levegőbe.

A baleset következtében egy 50 év körüli férfi végtagtörést szenvedett, más sérülés nem történt.

Ovidiu Maier, az üzem szóvivője elmondta a román médiának, hogy a napokban fejezték be a szóban forgó ammóniatermelő egység kétévente esedékes ellenőrzését, és szerda hajnalban volt a fokozatos újraindítás, ami közben a robbanás történt.

Robbanás történt a marosvásárhelyi Azomures vegyipari üzemben, egy ember megsérült (A kép illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

Az 1962-ben épült Azomures vegyipari üzem a legnagyobb létszámú erdélyi magyar lakossággal rendelkező Marosvásárhely közvetlen határában található. 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában van, és jelenleg Románia legnagyobb műtrágyaüzeme.

Az 1100 alkalmazottat foglalkoztató üzem működése évek óta éles vita tárgya Marosvásárhelyen, ugyanis gyakran okoz környezetszennyezést a kibocsátott ammóniával, amit a vállalat szerint minimálisra csökkentettek a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Pénteken Románia legnagyobb kőolaj-finomítójánál, a fekete-tenger-parti Navodar településen található Petromidiánál volt robbanás egy meghibásodott berendezés miatt. A balesetben egy ember életét vesztette, öten égési sérüléseket szenvedtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.