A WHO kéri: várjunk még a harmadik oltással

Forrás: AFP/Jack Guez -
WHO koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Moratóriumot sürgetett a koronavírus elleni emlékeztető oltásokra az Egészségügyi Világszervezet  vezetője szerdán, hogy még több országban be tudják adni az első adag oltást. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója főként azokhoz a tehetősebb országokhoz intézte a felhívását, amelyek megelőzték a fejlődő világot a vakcinák beadásában.

WHO-illetékesek szerint tudományosan eddig nem nyert bizonyítást, hogy az immár két adag védőoltást felvett emberek esetében az emlékeztető oltás beadása hatásosan akadályozza meg a koronavírus terjedését. A WHO ismételten felszólítja a gazdag országokat, hogy tegyenek többet a fejlődő világ vakcinához juttatása érdekében.

A szervezet - mint rámutatott - idén azt a célt tűzte ki, hogy biztosítsák a lakosság 10 százalékának beoltását a világ minden országában, a 2019 márciusa óta világszerte több mint 4,2 millió halálos áldozatot követelő Covid-19 ellen.

Forrás: AFP/Jack Guez

"Ennek megfelelően a WHO moratóriumot sürget az emlékeztető oltásokra legalább szeptember végéig" - mondta szerdán genfi sajtótájékoztatóján a főigazgató, aki arra reagált, hogy Izraelben és Németországban már megkezdték az oltási kampányt a harmadik adag vakcinával. Ezeket az emlékeztető oltásokat azoknak - elsősorban az időseknek - szánják, akiknél a két adag oltás után nem keletkezett elegendő antitest.

A világban eddig beadott 4 milliárd adag védőoltás 80 százalékát kapták a magas, illetve az átlagnál magasabb jövedelmű országok állampolgárai, akik a világ összlakosságának az 50 százalékát teszik ki.
Az Egyesült Államok máris elutasította a moratóriumot, arra hivatkozva, hogy "nincs szüksége" arra, hogy válasszon a harmadik adag vakcinának a lakosai számára történő beadása, illetve a vakcináknak a szegény országok számára történő adományozása között.

Washington még nem döntött az emlékeztető oltások beadatásáról, Izraelben viszont a múlt héten megkezdődött a 60 év felettiek harmadik oltása, Németországban pedig szeptember 1-én tervezik elkezdeni az idős és kockázatoknak kitett emberek harmadik adaggal történő beoltását.
A WHO erőfeszítést kért a cégektől egy másik területen is, az árkérdésben.

A piacon a leghatásosabbnak számító RNS-hírvivő alapú vakcinákat gyártó Pfizer és Moderna emelni fogja az árakat az Európai Unió számára, mert alkalmassá tették a vakcinákat az újabb variánsok elleni védelemre - közölte egy francia miniszter. Mariangela Simao, a WHO gyógyszerbeszerzési illetékes vezetője emlékeztetett: "nagyon fontos, hogy a gyárak elérhető áron" értékesítsék a termékeiket
"Normális piaci helyzetben az áraknak csökkenniük, nem pedig emelkedniük kellene" - mondta Simao, hozzátéve, hogy mind a Pfizernek, mind a Modernának sikerült nemcsak a termelést, de a termelékenységet is növelnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.