Hatalmas a baj: több ezer ember menekült el Athénból a tűzvész elől a hőséghullámban

Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou -
tűzvész Athén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hőséghullám közepette több ezer lakos menekült el a görög fővárosból és környékéről, az Athéntól északra pusztító, péntek reggelre már a negyedik napja tartó erdőtüzek elől. A csütörtökről péntekre virradó éjjel szolgálatot teljesítő görög tűzoltók igyekeztek megakadályozni, hogy a tűz elérje a sűrűn lakott területeket, az elektromos berendezéseket, különböző létesítményeket és a görög történelmi helyszíneket.

Az Athéntól észak-keletre fekvő Évia szigetén a parti őrség kiterjedt mentőakcióba kezdett járőrhajókkal, magáncsónakokkal és kirándulóhajókkal. Az éjszaka folyamán mintegy 631 embert evakuáltak a szigetről.

A szárazföldet perzselő hőhullám hatására a tűzvész végigsöpört a fővárostól 20 kilométerre északra fekvő erdőségeken, ahol rengeteg otthon vált a tűz martalékává. A több száz tűzoltó földbe ásott árkokkal próbálta megtörni a tűz útját, közben tömlőkből locsolva a lángokat.

Lezárták a forgalom elől az ország egyik legfontosabb autópálya-szakaszát, amely Athént köti össze az északi országrésszel, mivel a katasztrófavédelem az úttestet próbálta tűztörő akadályként használni a lángok megfékezésére. Hajnalban újra felszálltak a vízszállító repülőgépek is, de addigra a szikrák és az izzó fenyőtobozok miatt több helyen átterjedt a tűz az autópálya másik oldalára is.
Több hivatásos és önkéntes tűzoltót égési sérülésekkel kórházba kellett szállítani - adtak tájékoztatást görög egészségügyi tisztségviselők.

A szárazföldet perzselő hőhullám hatására a tűzvész végigsöpört a fővárostól 20 kilométerre északra fekvő erdőségeken Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Csaknem 60 falut és települést kellett kiüríteni Dél-Görögországban csütörtökön és pénteken kora reggel, mert az előrejelzések szerint továbbra is erős szelek várhatók az országban.
Az Évia szigetén tomboló tűzvész mellett több helyen erdő- és bozóttüzek pusztítanak a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részén is, ahol sikerült megállítani egy tüzet, mielőtt elérte volna az ókori olimpiai játékok szülővárosának, Olümpiának az emlékműveit. Ugyancsak megmenekült az egykori görög királyi uralkodó család által használt, Athén mellett fekvő nyári üdülőkastély.

A Franciaországból, Romániából, Svédországból és Svájcból érkező tűzoltó csapatok, vízszállító repülőgépek, helikopterek és egyéb járművek terv szerint pénteken és a hétvége folyamán érkeznek a helyszínre. A ciprusi tűzoltó egységek és repülőgépek már Görögországban vannak.
Mindeközben az Európai Unió (EU) felgyorsította a segélynyújtást a tűzvészek által sújtott délkelet-európai országok részére. A hőhullám halálos tüzeket okozott Törökországban és a térség más országaiban is.

Csaknem 60 falut és települést kellett kiüríteni Dél-Görögországban csütörtökön és pénteken kora reggel Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

"Elsődleges célunk mindig az emberi élet védelme, amelyet az ingatlanok és ingóságok védelme, valamint a természeti környezet és a kritikus infrastruktúra védelme követ. Sajnos ilyen körülmények között a fenti célok egyidejű teljesítése egyszerűen lehetetlen" - nyilatkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy csütörtök esti televíziós beszédben. Az erdőtüzek szerinte a "klímaváltozás valóságát" bizonyítják.

A több mint ezer tűzoltót a görög hadsereg katonái és önkéntesek csapatai segítik a csaknem húsz vízszállító repülőgép és helikopter mellett az országban tomboló öt nagyobb tűzvészben - tájékoztatott a görög tűzoltóság vezetése.

A román katasztrófavédelmi főfelügyelőség 108 katonai tűzoltója indult 23 járművel, köztük erdőtüzek oltására kialakított hat tűzoltókocsival pénteken Görögországba, hogy az országban pusztító erdőtüzek oltásában segédkezzenek.

Az ország különböző részeiből mozgósított tűzoltók a Bukarest melletti Clinceniben gyűltek össze.
Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: teljesen önálló egységeket alakítottak ki, hiszen "segíteni mennek, nem azért, hogy a helyi hatóságokat hátráltassák". A konvoj saját parancsnoki központtal, nagy teljesítményű áramfejlesztő generátorral, két teljes tábori felszereléssel, két tartálykocsival, és négy, felszereléseket szállító konténerkocsival indult útnak.

Az uniós támogatásból tavaly beszerzett, terepjáró képességekkel rendelkező (összkerékhajtású), erdőtüzek oltására kialakított tűzoltókocsik háromezer literes tartállyal és nagy teljesítményű vízágyúval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a személyzet és a felszerelés veszélyeztetése nélkül, nagy távolságról oltsák a tüzet. A víztartály utántöltését bármilyen nyomás nélküli vízforrásból - tavakból, folyókból - el lehet végezni.

A tíznaposra tervezett, szükség esetén meghosszabbítható műveletet az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága koordinálja, illetve 75 százalékban fedezi az oda- és visszaút költségeit. A bevetések során elhasznált üzemanyagot a fogadó fél - jelen esetben Görögország - biztosítja.
Románia több ízben nyújtott már légi segítséget külföldi erődtüzek oltásában, a szárazföldi alakulatok azonban most először vesznek részt külföldi segélymisszióban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.