A csernobili katszatrófa miatt vált fogyatékkal élővé: most aranyérmet nyert a paralimpián

Forrás: AFP/Charly Triballeau -
Oksana Masters paralimpia Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csernobili katasztrófa miatt sérülten jött világra az ukrajnai Oksana Masters, vér szerinti szülei elhagyták, a gyermekotthonban pedig sokszor bántották. Mindezek ellenére, vagy talán éppen ezért fantasztikusan sikeres sportoló lett, küzdelmét pedig most egy olimpiai aranyéremmel koronázta. 

1989-ben született az ukrajnai Oksana Masters, 3 évvel a csernobili atomreaktor felrobbanása után. A sugárzás miatt kezei sérültek voltak, a bal lába 15 centivel rövidebb volt a másiknál, ráadásul az egyik sípcsontja is hiányzott. Végül mindkét lábát amputálni kellett.

Oksana Masters aranyérmet nyert Forrás: AFP/Charly Triballeau

Ha ez nem lett volna elég, gyerekkorának egy részét otthonban töltötte, ugyanis vér szerinti szülei elhagyták. Szexuális zaklatásnak, fizikai és érzelmi bántalmazásnak volt kitéve, mindezeken pedig a sport segítette át, valamint amerikai nevelőszülei, akik mindenben támogatták - írja a Blikk.

Küzdött, és sikeres sportolóvá vált: több érmet is nyert már különböző sportágakban. 2012-ben Londonban nyerte az első érmét evezésben, 2014-ben a szocsi téli paralimpiai játékokon sífutásban és biatlonban indult, onnan egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza. 2016-ban Rióban érem nélkül maradt, de Tokióban sikerült megkoronáznia eddigi pályafutását: kerékpárban nyert aranyérmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.