Ha bekövetkezik az, amitől a tudósok tartanak, óriási veszélybe kerül bolygónk élővilága

Forrás: ESA/ATG Medialab -
mágneses mező Föld élővilág mágnes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden jel arra utal, hogy furcsa dolog történik a Földdel.

Furcsa dolog történik a Föld mágneses mezejével - kezdődik az Astronomy.com beszámolója. Az elmúlt kétszáz évben folyamatosan gyengült a Föld mágneses mezeje, és az északi pólus lépésről lépésre vándorolt dél felé. Az elmúlt néhány évtizedben ez a mozgás felgyorsult, és előfordult olyan is, hogy egy évben 48 kilométert ment errébb a Föld nevű mágnes északi pólusa. Ez arra utalhat, hogy az északi és a déli pólus hamarosan helyet cserél egymással.

A furcsa ebben az, hogy az elmúlt mintegy 780 ezer évben nem volt példa helycserére, ezért gondolják úgy a tudósok, hogy épp itt lenne az ideje egy hasonló eseménynek. Az, hogy a jelenség természetes, még nem jelenti azt, hogy ne rejthetne veszélyeket a földi élővilágra és az emberekre nézve, ha ugyanis végbemegy a jelenség, zavart okozhat azoknál az állatoknál, amelyek a mágneses mező alapján tájékozódnak, emellett erősebben ki leszünk téve a kozmikus sugárzásnak.

A földi mágneses tér legfőbb forrása a földköpeny, de bonyolult szerkezetéhez más geofizikai tényezők is hozzájárulnak. Forrás: ESA/ATG Medialab

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.