Új korlátozások: a nagy bevásárlóközpontoknak és a vendéglátó helyiségeknek este 8 órakor, másoknak 6-kor be kell zárniuk Hollandiában

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Brian Mcentire -
vendéglátás korlátozások Hollandia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A holland ügyvivő kormány három hétig tartó részleges korlátozásokat jelentett be a koronavírus-fertőzések kiemelkedően magas száma miatt. A rendelkezések szombaton lépnek érvénybe.

A kormány pénteki döntése értelmében a nagy bevásárlóközpontoknak és a vendéglátó helyiségeknek este 8 órakor, a nem alapvető fontosságú cikkeket áruló üzleteknek és szolgáltatóknak pedig este 6 órakor be kell zárniuk. A sportmérkőzéseket közönség nélkül kell megtartani, azonban a mozik és a színházak továbbra is fogadhatják a látogatókat.

Mark Rutte ügyvivő kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta: az egészségügy rendkívül nagy nyomásnak van kitéve, több beavatkozást kell elhalasztani a kórházba kerülő fertőzöttek egyre növekvő száma miatt.

Az éttermeknek 8-kor be kell zárniuk szombattól Hollandiában Forrás: Getty Images/iStockphoto/Brian Mcentire

"Sürgős intézkedésekre van szükség, kemény csapást kell mérnünk a járványra, mert a vírus továbbra is jelen van mindenütt" - jelentette ki.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter elmondta: több mint másfél millió lakost még nem oltottak be. "A közegészségügyi hivatal számításai szerint, amennyiben ez a másfél millió oltatlan megfertőződik, akár 18 ezer ember is kórházba kerülhet, és mintegy 3500 intenzív ápolásra szorulhat" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a kórházba kerülés esélye 17-szer nagyobb az oltatlanok esetében.

A kormány emellett azt az intézkedést is tervezi, amely csak a beoltottaknak vagy a betegségből igazoltan felgyógyultaknak engedélyezi a vendéglátó helyiségek, a sportcentrumok és a kulturális programok látogatását.

Hollandiában csütörtökön és pénteken is rekordszámú, 16 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, jelenleg több mint 1700 embert ápolnak kórházban, közülük mintegy 330-an intenzív kezelésre szorulnak. Az elmúlt hét nap folyamán naponta átlagosan 24 ember vesztette életét a járvány következtében. Az átoltottsági arány 71 százalékos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.