Megérkezett az igazi tél: ma többfelé havazás várható hazánkban

Forrás: Getty Images/Anadolu Agency
Forrás: Getty Images/Anadolu Agency -
időjárás-előrejelzés havazás időjárás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pénteken túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, ami csak lassan vonul észak felé.

A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, a Bakonyban, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat - írja a met.hu.

A reggeli órákban előbb az északnyugati, nyugati határ térségében válthat át a csapadék halmazállapota havas esőre, hóra (a Kőszegi- és a Soproni-hegységben esetleg átmeneti ónos eső sem kizárt), majd napközben a Dunántúl nyugati, északnyugati részén egyre többfelé hullhat vizes, tapadó hó (síkvidéken is jócskán növekszik ennek az esélye). A délutáni, esti órákban már a Dunántúli- és az Északi-középhegység magasabb csúcsain is lehet havazásra számítani, majd késő este a csapadékzóna észak felé távozik térségünkből.

Ma többfelé havazás várható hazánkban. Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

A lehulló hó különösen síkvidéken (200-250 m alatt) olvadni fog, emiatt a várható hó mennyiségében még nagy a bizonytalanság. A valószínűbb forgatókönyvek szerint a Dunántúl nyugati, északnyugati részén, síkvidéken általában lepel - 3 cm közötti hóréteg is kialakulhat (ahol a lehulló hó megmarad). A több hó az Alpokalján valószínű, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben akár a 10 cm-t is meghaladhatja a várható hó mennyisége, emellett a Bakony magasabb részein is létrejöhet 5-10 cm-nél vastagabb friss hóréteg.

A délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére -1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.