Kiderült, hogy kaphatta el a koronavírust a Bükkben talált szervál

Forrás: gayleenfroese2/pixabay.com -
szervál Bükk járvány covid-fertőzés fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta, mi történhetett az állattal.

Az állat boncolása után derült, ki hogy a halálát koronavírus okozta. Mielőtt befogták, a szervál napokig étlen-szomjan kóborolt a hidegben. Szervezete legyengült, így az állatorvosoknak már nem sikerült megmenteniük az életét.

A Blikk megkérdezte Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat- és Novénykert szóvivőjét, hogy mi történhetett a szervállal. A szóvivő elmondta, az állat valószínűleg elszökhetett a gazdáitól, de az is lehet, hogy ők tették ki. Bár a szerválban találtak chipet, az alapján nem tudták beazonosítani a gazdáját, valószínű, hogy Szlovákiából szökhetett át. Hozzátette: a szervál nem érintkezett más állatokkal, elkülönített telken helyezték el, sőt, a gondozók, akik foglalkoztak vele, ugyanúgy nem érintkeztek más állatokkal.

"Más macskaféléknél már előfordult a betegség, pár hete három hópárduc el is pusztult, de általában enyhébb lefolyású a betegség. Szerválról még nem hallottam, lehet, hogy ez volt az első példány. Nem tudjuk, hogyan alakult volna a sorsa, ha nincs kitéve a zord időjárásnak és nélkülözésnek" - mondta Hanga Zoltán

Szervál - illusztráció Forrás: gayleenfroese2/pixabay.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.