Kiderült, mennyire hatásos a Johnson & Johnson vakcina az omikron variánssal szemben

Forrás: TheDigitalArtist / Pixabay -
vakcina omikron oltás koronavírus Johnson & Johnson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új variáns aggodalomra adott okot, kérdéses volt, hogy a jelenlegi vakcinák mennyire hatásosak az omikronnal szemben.

"A Johnson & Johnson által gyártott koronavírus vakcina két adagja 85%-kal csökkentette az omikron variáns okozta kórházi esetszámokat Dél-Afrikában" – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. Az omikron épp most veszi át a szerepet a delta variánstól világszerte, és több országban vezetett rekordszámú megbetegedéshez, így ez a hír igen örvendetes.

Voltak aggodalmak, miszerint az új variánssal szemben kevésbé hatásosak a jelenlegi vakcinák. Az oltás hatásosságát vizsgáló kutatások eredményei arra is kitérnek, hogy az esetszámok emelkedésével együtt miért nem emelkednek a kórházi kezelések és halálesetek számai az omikron által.

A koronavírus elleni védelem az emlékeztető oltás beadását követően megemelkedett, és még egy-két hónappal később is 85%-kal csökkentette a kórházba kerülés esélyét.

Még az országos oltási kampányt megelőzően csaknem félmillió dél-afrikai egészségügyi dolgozó kapta meg a Johnson & Johnson vakcináját, novembertől pedig felajánlották számukra az emlékeztető oltást is.

koronavírus, omikron Forrás: TheDigitalArtist / Pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.