A világ leghíresebb mormotája megjósolta, meddig tart még a tél

Forrás: MTI/AP/Barry Reeger -
időjóslás Phil, a mormota tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még hat hétig tart a tél Észak-Amerikában Phil, a pennsylvaniai rágcsáló "mormotanapi" jóslata szerint.

Észak-Amerikából és a világ más tájairól több ezren gyűltek össze a Punxsutawney nevű pennsylvaniai kisvárosban február 2-án pirkadatkor a Gobbler's Knob nevű dombocskán, hogy megnézzék, Phil, a mormota odújából előbújva meglátja-e az árnyékát. Amint Phil "üzenetét" bejelentették, az összegyűltek kántálva ismételték: "még hat hét"!

A néphagyomány szerint, ha a mormota nem látja meg az árnyékát, korán jön a tavasz. Tavaly online közvetítették a ceremóniát a világjárvány miatt, világszerte mintegy 15 ezren követték az eseményt. A Pittsburghtől 105 kilométerre lévő településen 150 kartonfigura helyettesítette a turistákat.
Az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint a mormoták több mint százszor jósoltak már hosszú telet. Tíz évről nem találtak krónikát. Két éve Phil korai tavaszt jósolt.

Philt, az időjós mormota Forrás: MTI/AP/Barry Reeger

Lehet, hogy Punxsutawney Phil a leghíresebb mormota, de biztosan nem az egyetlen, és egy vetélytársa pont az ellenkező előrejelzéssel állt elő. A New York-i Chuck korai tavaszt vár a Staten Island-i kerületi ügyész, Michael McMahon szerint, aki a helyi állatkertből, azaz Chuck otthonából közvetített eseményen elnökölt.
"Nem látta az árnyékát. Korai tavaszunk lesz" - jelentette be McMahon.

Eric Adams, New York polgármestere nem vett részt a ceremónián, de videóüzenetében azt mondta: "Chuck már 1981 óta nagyon pontos előrejelzéseket ad. Azt hiszem, minden New York-i nevében mondhatom, Chuck, légy szíves, ne lásd meg az árnyékodat".

A mormotajóslás német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté.

Jó hírünk van azoknak, akik unják a telet: ilyen időt jósolnak húsvétra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.