Orosz-ukrán háború: a kijevi metróállomásokon keresnek menedéket az emberek, de nem tudják, mit kell tenniük

Forrás: AFP/Daniel Leal -
ukrán menekültek Orosz-ukrán háború menedék metró BBC Kijev
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február 22-én, csütörtökön Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az emberek pánikba estek, sokan elmenekültek az országból, akik pedig maradtak, biztonságos helyet keresnek a családjuknak. Sokan a kijevi metróállomásokba húzódtak le.

A BBC mukatársa a kijevi metróból tudosított, több ukrán emberrel is beszélgetett. Egy fiatal férfi azt mondta, kész harcolni a hazájáért, tartalékos katonaként bármikor fegyvert fog, ha kell, meg is hal az országááért. Egy nő azt mesélte, reggel mindent összepakolt és azonnal az óvóhelyre ment. Nagyon ideges, rettenetesen fél, szerinte az emberek nem is tudják, mit kellene most tenniük.

Gyerekek a kijevi metróállomáson a háború kitörésének napján Forrás: AFP/Daniel Leal

Ezt a helyszíni tudosító is megerősítette. Arról számolt be, hogy az emberek özönlenek a metróállomásokra, kétségbe vannak esve, nem tudják mit kell tenniük. Fogalmuk sincs arról, meddig maradhatnak az állomáson, és innen hova mehetnének.

Fiatal pár a kijevi metróban Forrás: AFP/Daniel Leal

Az orosz csapatok tegnap este elfoglalták a csernobili atomerőmű területét is. Sajtóinformációk szerint a kezelőszemélyzetet túszként tartják fogva.

A háború aktuális történéseiről részletesen az Origón olvashattok.







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.