Tízezrek hagyták el otthonukat Sydneyben az ítéletidő miatt: halálos áldozatok is vannak

Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins -
Sydney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az Ausztrália keleti partján található Sydney-ben, miután a heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet. Az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van.

Egy elhagyott autó közelében holtan találtak egy 67 éves nőt és 34 éves fiát Sydney nyugati részén - közölték a hatóságok. A queenslandi rendőrség megerősítette egy február 27-e óta eltűntként nyilvántartott férfi halálát. Velük együtt húszra emelkedett az ítéletidő halálos áldozatainak száma. Többségük elárasztott házakban vagy a víz által elsodort autókban lelte halálát.

Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, illetve tanyákat, állatokat és utakat mostak el.
Dean Narramore ausztrál meteorológus egy sajtótájékoztatón elmondta: a következő egy-két nap még nehéz lesz. Szerda éjjelig akár 120 milliméter csapadék is hullhat az ötmilliós Sydneyre - tette hozzá.

Hétfő reggel óta helyenként 200 milliméter eső zúdult a nagyvárosra. A márciusi átlagos csapadékmennyiség körülbelül 140 milliméter szokott lenni a térségben.

A hatóságok figyelmeztették az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy álljanak készen az evakuálásra. Emellett arra kérték a helyieket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és a szokásosnál jóval több idővel számoljanak, ha a tömegközlekedést használják. Az áradások miatt több helyen nem működik a vasúti közlekedés - fűzték hozzá.

Új-Dél-Walesben körülbelül 60 ezer embert utasítottak otthona elhagyására. Az állam északi részén több városban nincs áramszolgáltatás és internet az ítéletidő miatt. A hatóságok attól tartanak, hogy további záporok akadályozzák a mentési munkákat és a segélyszállítmányok célba jutását.
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a védelmi erők több tagját irányította át az árvíz sújtotta területekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.