Három napig élelem és víz nélkül menekült a 71 éves maratonfutó Ukrajnából

Forrás: AFP/Aris Messinis -
nagymama Ukrajna maratonfutó Orosz-ukrán háború menekültek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 71 éves nagymama a lányával és négy unokája egyikével menekült el Ukrajnából. Három napba telt, mire eljutottak a lengyel határig.

Alex Gray, az egyik Lengyelországban működő független nemzetközi humanitárius szervezet tagja mesélt a Ripostnak a 71 éves maratonfutóról, aki lányával és egyik unokájával menekült el Ukrajnából.

"Amikor Tányával találkoztunk, azt láttuk, hogy a lányai ruháit viseli. Mivel rendkívül gyorsan kellett menekülnie, arra sem maradt ideje, hogy a saját holmiját magához vegye. Miután sikerült őt biztonságba helyezni egy házban, a kollégáim elvitték vásárolni. Egy cipőt és egy e-book olvasót kért, ezeket megvettük és még némi anyagi segítséget is adott neki a szervezet, hogy be tudja szerezni, amire még szükségük van. Tányának fogalma sincs, hogy valaha visszatérhet-e az otthonába és rettenetesen aggódik a hátrahagyott fiaiért és unokáiért" – mesélte a szívszorító történetet Alex.

Rengetegen kényszerültek elhagyni Ukrajnát a háború miatt Forrás: AFP/Aris Messinis

"Óvónő volt és pszichológus, és rendszeresen maratont fut. Azon a napon is, amikor elvittük vásárolni, már lefutott 10 kilométert, mire érte mentünk" – árulta el Alex.

Tányának nem csak a háború borzalmai miatt lehet most szörnyen nehéz: Oroszországban született, majd szerelmes lett egy ukrán férfiba, akivel összeházasodtak, majd néhai férjével Ukrajnában telepedtek le, ahol 40 évig élt.

Tánya három napig élelem és víz nélkül menekült.

"Azt mondta, sokan vesztik életüket a határ felé vezető útonk, a gyerekek pedig gyakran föld alatti nedves és hideg helyen próbálnak elrejtőzni a háború pokla elől"

– idézi a férfi Tánya szavait.

Az ukrán háborúval kapcsolatos legfrisebb eseményekről ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.