Másodszorra is életet adott gyermekének a magyar édesanya: tudta, hogy a fia szervezete leáll

Fotó: Csudai Sándor -
édesanya szülés veseátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Princz Renáta odaadta bal veséjét gyermekének, ezzel új lehetőséget adva neki az életre. 

Peti betegsége öt évvel ezelőtt derült ki, miután egy rutin védőnői szűrésen extra magas vérnyomást mértek nála. Az édesanyát azonnal felhívták, hogy érdemes lenne további vizsgálatokat is elvégezni, ám három hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Renátának bárki elhiggye, Peti nem "fehérköpeny szindrómában" szenved, azaz nem azért magasak az értékei, mert fél az orvosokról. Végül kiderült, hogy egy genetikai probléma miatt Peti veséi előbb-utóbb felmondják a szolgálatot, és ezt jelzi a magas vérnyomás.

mentőszolgálat illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Általában tinikorban derül ki ez a fajta, genetikai eredetű betegség, amikor a hormonok elárasztják az érintett gyermek testét, a vese pedig nem tud megbirkózni vele. Szerencsére időben elkaptuk a problémát, volt felkészülési időnk. Petit nem kellett dializálni, gyógyszereket viszont kapott, majd várakoztunk. Lelkileg nagyon megterhelő volt az elkövetkezendő pár év, hiszen tudtam, hogy a gyermekem szervezete leáll, de nem tudok mit tenni ellene. Vagyis eleinte még ezt hittem" - mondta a Blikknek Renáta, aki végül 2020 januárjában másodszor is életet adott Petinek, amikor egyik veséjét neki adományozta.

"Nem volt kérdés, amennyiben az előzetes vizsgálatokon megfelelő donornak bizonyulok, odaadom Petinek a vesémet. Amikor megtudtuk, hogy nincs akadálya a transzplantációnak, nagy kő esett le a szívünkről. A műtét előtt beszélgettünk Petivel, ő pedig csak annyit mondott: Eddig 50-50 százalékban voltam anya és apa, most 51 százalékban leszek anya."

Peti betegsége mindkét veséjét érinti. Az orvosok azt mondták, a veleszületett szervek lassan, de biztosan szívódnak fel. Ahhoz azonban még túl fiatal, hogy a beültetett vese élete végéig kitartson, tehát kérdéses, mennyi idő telik el a következő transzplantációig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.